Evenimentul Zilei > International > Negocierile au ajuns într-un punct mort. Ce se va întâmpla după Brexit?
Negocierile au ajuns  într-un punct mort. Ce se va întâmpla după Brexit?

Negocierile au ajuns într-un punct mort. Ce se va întâmpla după Brexit?

Se pare Boris Johnson și Ursula von der Leyen nu pot ajunge la un numitor comun, astfel că situația de după Brexit va fi tot una tensionată.

Negocierile post-Brexit au ajuns în ultima zi, iar participanții continuă să încerce să ajungă la un acord favorabil pentru toate părțile.

Ambele părți au anunțat deja că sunt șanse slabe să se ajungă la un numitor comun.

Condițiile oferite de Uniunea Europeană continuă să fie „inacceptabile” pentru Marea Britanie, spus surse din guvern.

Boris Johnson este așteptat să discute din nou cu Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, întrucât la începutul săptămânii s-a stabilit că termenul limită va fi duminică.

Aceeași sursă mai menționează că „Premierul va aborda problema pe toate părțile, dar un lucru este extrem de clar: orice acord trebuie să fie corect și să respecte poziția fundamentală a Marii Britanii care prevede ca în maximum trei săptămâni, aceasta să devină o națiune suverană”.

Care sunt principalele puncte de discuție?

Cel mai important punct din discuții a fost legat de cât de mult va fi Marea Britanie obligată să respecte regulile economice impuse de Uniunea Europeană în viitor.

Uniunea Europeană vrea să prevină un posibil avantaj nedrept al Marii Britanii care ar putea avea acces gratuit pe piețe din UE, în ce aplică propriile standarde în ceea ce privește produsele comercializate și drepturile de angajare.

„Pescuitul drepturilor” este o altă mare problemă. UE prevede ca dacă nu va mai fi permis accesul flotelor în apele englezești, atunci pescarii englezi nu vor mai primi acces special pe piețe europene ca să-și vândă bunurile.

Dar UK susține că ceea ce se întâmplă în apele lor ar trebui să se afle sub controlul lor, ca țară suverană.

Guvernul a confirmat sâmbătă că dacă nu se iau măsuri se va ajunge în situația pescuitului ilegal în apele Marii Britanii.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că: „Am început deja testele live prin a muta marfă proaspătă, pește, peste graniță, dar ne-am lovit de navele pregătite în mod special pentru a se ocupa de pescuitul ilegal, scrie BBC.