Evenimentul Zilei > International > Brexit. Londra și Bruxelles fac ultimele acorduri pe Titanic
Brexit. Londra și Bruxelles fac ultimele acorduri pe Titanic

Brexit. Londra și Bruxelles fac ultimele acorduri pe Titanic

Negocierile continuă în acest sfârșit de săptămână, dar șansele unui acord comercial post-Brexit scad, Marea Britanie și UE arătându-și pesimismul cu privire la posibilitatea depășirii divergențelor.

Fără un pas înainte până duminică, termen stabilit de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul britanic, Boris Johnson, pentru o hotărâre fermă legată de viitorul negocierilor, scenariul ca schimburile bilaterale să se facă doar în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonim cu tarifele și cotele, se prefigurează.

În deplasare în nordul Angliei, Boris Johnson a considerat „foarte probabil” eșecul negocierilor, care continuă încă.

În ciuda prognozelor sumbre ale economiștilor, șeful guvernului conservator spune că această soluție ar fi „grozavă pentru Marea Britanie și am putea face exact ceea ce ne dorim de la 1 ianuarie”.

„Continuăm să sperăm”, a continuat el, așteptând să vadă o posibilă „mare propunere” sau „mare schimbare” din partea Uniunii Europene.

La rândul ei, șefa executivului european le-a spus liderilor summitului celor 27 de la Bruxelles că speranțele unui acord sunt „slabe”, potrivit unor participanți.

Berlinul, care deține președinția rotativă a UE, și Dublin, aflat în prima linie pe frontul Brexit, au temperat pesimismul estimând că un acord rămâne „posibil”, scrie Boursorama.

Observând că „starea de spirit dominantă” este cea a eșecului negocierilor, premierul irlandez Micheal Martin a reamintit că observații „similare” au fost făcute acum un an cu privire la acordul de divorț dintre Londra și Bruxelles, încheiat în cele din urmă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE