România, implicată în planurile de la Bruxelles. Ce rol joacă țara noastră în marele plan

România, implicată în planurile de la Bruxelles. Ce rol joacă țara noastră în marele plan

Președintele Klaus Iohannis a participat la o ședință specială desfășurată la Bruxelles, în care s-a stabilit un nou țel pentru anul 2030. Veștile pentru România sunt foarte bune.

Conducătorii Uniunii Europene au decis, vineri, în cadrul reuniunii Consiliului European, că trebuie demarate proceduri prin care emisiile de carbon să poată scădea cu până la 55%, până în anul 2030.

Uniunea Europeană este liderul luptei împotriva schimbărilor climatice”, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter.

Negocierile pe această temă au avut loc în timpul nopții, întrucât liderii UE nu au dorit să facă suspende ședința sau să facă pauze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum vor proceda țările mai sărace

Țările mai sărace din Centrul și Estul Europei au ridicat problema banilor, și anume dacă vor fi nevoite să suporte integral costurile acestui nou scop. Cu alte cuvinte, îngrijorarea pornea de la faptul că procesul de ridicare a ținței de reducere a emisiilor de carbon de la 40% la 55% va fi prea costisitoare pentru economiile lor.

La scurt timp a fost stabilit că vor beneficia de tot sprijinul necesar în acest proces, întrucât se dorește ca această transformare să aibă loc în același, timp în fiecare țară.

Documentul dă totodată și asigurări că aceste state pot folosi energie nucleară și gazele naturale pentru a înlocui consumul de energie poluantă.

Cea mai vehementă împotriva trecerii la o economie verde a fost Polonia, spun sursele jurnaliștilor de la Politico. Acordul de la Bruxelles trebuie validat și de Parlamentul European, care a cerut o reducere de 60%.

România și-a asigurat interesele la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj publicat pe Twitter, că salută acordul cu privire la obiectivul climatic 2030 şi subliniază că, în acest domeniu, interesele ţării noastre sunt acoperite.

„Salut acordul cu privire la obiectivul climatic 2030.

Decizia va permite modernizarea economiilor Uniunii Europene şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor europeni”, a scris Klaus Iohannis, președintele României după ce a participat la ședința de la Bruxelles.

„România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie”, a mai spus președintele.