Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis, anunţ de la Bruxelles pentru toţi românii: „Suntem pregătiți”
Klaus Iohannis, anunţ de la Bruxelles pentru toţi românii: „Suntem pregătiți”

Klaus Iohannis, anunţ de la Bruxelles pentru toţi românii: „Suntem pregătiți”

Președintele ne transmite vești bune de la Bruxelles: liderii europeni au convenit asupra deblocării pachetului financiar, în vederea susținerii redresării economice din recesiunea provocată de pandemie.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi seară, pe Twitter că liderii europeni au deblocat pachetul financiar în valoare de 1.800 de miliarde de euro pentru susţinerea redresării economice din recesiunea provocată de pandemia de COVID-19.

Fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie

Preşedintele a afirmat, joi seară, că „România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie”.

„Acord important astăzi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene şi a pachetului de relansare economică. România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme şi investiţii în sectoare cheie, în beneficiul tuturor românilor”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul unui summit prin care liderii UE reuniţi au adoptat un compromis privind statul de drept. Astfel, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că se va permite ridicarea veto-urilor ungar şi polonez asupra bugetului şi deblocarea planului de relansare post-COVID.

Budapesta şi Varşovia s-au opus mecanismului care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, adoptate în iulie. Bugetul UE pentru intervalul 2021-2027 este de 1,074 miliarde euro, iar planul de relansare post-COVID 750 miliarde euro.

În urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, adoptat prin majoritate calificată, noul mecanism european de condiţionalitate permitea suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru, atunci când Comisia Europeană estimează că acesta încalcă statul de drept.

Pe 16 noiembrie, guvernele polonez şi ungar au blocat prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro), invocând că acest mecanism nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles. De asemenea, Ungaria și Polonia au blocat planul ”Next Generation”, care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi.