Planul secret al UE de a fenta veto-ul Ungariei și Poloniei

Planul secret al UE de a fenta veto-ul Ungariei și Poloniei

Comisia Europeană evaluează opțiunile de care dispune pentru a ocoli veto-ul Ungariei și Poloniei la bugetul UE și la fondul de relansare economică.

„Scenariul central” al Comisiei este găsirea unei soluții până la sfârșitul săptămânii viitoare, atunci când, pe 10-11 noiembrie, liderii UE se vor întâlni pentru a discuta veto-ul celor două țări în privința pachetului de 1,8 miliarde de euro, care cuprinde fondul de relansare, în valoare de 750 de milioane de euro, pentru a combate daunele economice provocate de pandemia COVID, și bugetul pe perioada 2021-2027, în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Liderii ungar și polonez, Viktor Orban și Matteusz Morawieczki (foto), au insistat asupra faptului că nu vor aproba cele două fonduri dacă Bruxelles-ul nu renunță la intenția de a le condiționa de respectarea „statului de drept”.

Atac la suveranitate

Budapesta și Varșovia consideră că această condiție este o pârghie prin care UE poate încălca suveranitatea națională, în chestiuni de genul cotelor obligatorii de imigranți sau impunerea unor așa-zise „drepturi ale omului” precum legalizarea avortului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă cele două state persistă în veto-ul lor, un înalt funcționar al UE, citat de Euractiv, s-a declarat „destul de încrezător” că poate fi găsită o soluție și pusă în aplicare „destul de rapid” pentru a „obține efectele” fondului de relansare fără Ungaria și Polonia.

Oficialul a refuzat să intre în detalii despre ce se va întâmpla cu părțile alocate celor două țări din fondul de relansare.

Opoziția Budapestei și Varșoviei față de bugetul UE a complicat tranziția spre noul buget de șapte ani (2021-2027) și adoptarea unei schițe de buget pentru anul 2021 în cadrul Mecanismului Economic de Stabilitate.

Europa presată

Termenul limită pentru Parlamentul European și pentru statele membre de a ajunge la un acord privind bugetul anual este 7 decembrie.

Dat fiind că nu există unanimitate pentru noul Mecanism Economic de Stabilitate, în cadrul căruia a fost elaborată o schiță pentru anul 2021, Comisia Europeană va trebui să propună o nouă schiță de buget.

Propunerea urmează să fie gata la începutul anului viitor și ar urma să fie aprobată de către Parlamentul European și de către statele membre cu majoritate calificată, neexistând regula veto-ului.

UE de duzină

Până la adoptarea noului buget pentru anul viitor, UE va fi obligată să funcționeze potrivit sistemului „duzinilor provizorii”, pentru prima oară după 1988.

Aceasta înseamnă că fiecare capitol din buget va fi finanțat lunar până la un plafon de maximum a douăsprezecea parte din creditele sale pe anul precedent sau din proiectul de buget, în funcție de care dintre cele două cifre este cea mai mică.

Totuși, UE nu se va putea angaja în noi programe, în cadrul majorității programelor sale, precum Coeziune sau Orizont, iar bonificațiile nu vor putea fi plătite către contributorii neți la buget.

În plus, circa 25-30 de miliarde de euro din Fondul de Coeziune vor fi pierduți, odată cu adoptarea unui nou buget pentru 2021, în cadrul Mecanismul de Stabilitate actual, dar fiind că bugetul pe 2014-2020 are plafoane bugetare mai mici decât bugetul pe cei șapte ani următori.