Evenimentul Zilei > Politica > Negocieri „îngrădite” în Parlament: Țipetele liderilor politici se pot auzi din afara sălii. UDMR propune un nou impozit UPDATE
Negocieri „îngrădite” în Parlament: Țipetele liderilor politici se pot auzi din afara sălii. UDMR propune un nou impozit UPDATE

Negocieri „îngrădite” în Parlament: Țipetele liderilor politici se pot auzi din afara sălii. UDMR propune un nou impozit UPDATE

Se poartă noi negocieri între delegațiile PNL, PSD și UDMR, sâmbătă, 20 noiembrie, în Parlamentul României. Politicienii discută pe tema împărțirii ministerelor, după ce, vineri, au izbucnit puternice nemulțumiri în ceea ce privește distribuirea funcțiilor de conducere. Cu toate acestea, liderii partidelor tot nu reușesc să ajungă la un punct comun. Un detaliu nu rămâne trecut cu vederea - președintele PNL, Florin Cîțu, absentează de la negocieri. 

UPDATE 4: Sorin Grindeanu a ieșit din sala de ședințe și a îndepărtat panglica cu care angajații de la Camera Deputaților au încercat să țină la distanță reporterii.

UPDATE 3: După patru ore de discuții, liderii partidelor PNL, PSD și UDMR se află în același punct în care se aflau vineri. Practic, astăzi, au discutat degeaba. Nu s-au înțeles nici pe tema desființării SIIJ, nici pe pensii, nici pe împărțirea banilor și a ministerelor.

UPDATE 2: Încercările jurnaliștilor de a obține informații de la negocierile de sâmbătă au fost îngreunate. Angajații de la Camera Deputaților au implementat în fața sălii din Parlament unde se poartă negocierile un gărduleț dintr-o panglică roșie de care jurnaliștii nu mai au voie să treacă. Țipetele politicienilor, în special ridicarea tonului de către Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu, se puteau auzi din afara sălii de ședințe.

UDMR propune impozit de solidaritate

UPDATE 1: În cadrul negocierilor de sâmbătă, când s-a discutat despre cheltuielile sociale, UDMR a propus aplicarea unui impozit de solidaritate de 1% pentru toate firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, au informat surse politice din interiorul negocierilor.

Măsura ar urma să se aplice pentru o perioadă de trei ani de zile. Potrivit calculelor făcute de UDMR, o astfel de decizie ar presupune un venit anual la bugetul de stat de aproximativ 1, 3 miliarde de euro în contextul în care în România activează circa 350 de astfel de companii.

Cu toate acestea, propunerea UDMR nu a fost acceptată de PNL, conform surselor politice citate de stiripesurse.ro.

Știre inițială: Continuă negocierile pe tema împărțirii ministerelor în noua alianță PNL-PSD-UDMR. Deși s-a încercat detensionarea situației, lucrurile nu au revenit la normal. Sunt circa două ore de când delegațiile partidelor amintite au intrat în ședință pentru a continua negocierile, însă un detaliu a surprins opinia publică – Florin Cîțu absentează de la negocieri. Unde a fost surprins vom relata ulterior.

Tensiunile continuă: Liderii PNL și PSD au ridicat, din nou, tonul

Până atunci, însă, trebuie menționat că în ședința de la Parlament de sâmbătă au izbucnit, din nou, scântei. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au început să ridice tonul în timpul discuțiilor de astăzi, au informat surse politice.

Nu va da nici ședința în cauză un rezultat? Politicienii își doresc, cel puțin, să încheie negocierile sâmbătă, asta în contextul în care președintele Klaus Iohannis i-a chemat la consultări luni, 22 noiembrie, la Palatul Cotroceni, pe liderii partidelor.

Până în prezent, delegațiile partidelor PNL, PSD și UDMR nu au reușit să se înțeleagă exact pe punctele rămase în aer vineri, 19 noiembrie, când negocierile au fost întrerupte pe fondul nemulțumirilor dintre liderii partidelor ce ar putea forma noua coaliție de guvernare.

Partidele nu reușesc să se înțeleagă pe împărțirea funcțiilor și banilor

SIIJ rămâne în continuare un subiect tensionat pentru politicieni astfel încât aceștia au abandonat discuțiile pe tema în cauză și au trecut la capitolul Pensii. Nici acolo, însă, nu reușesc să se înțeleagă. Ministrul demis al Finanțelor a transmis că „sub nicio formă nu există bani în buget pentru a acoperi creșterile cerute de PSD și încă nu se poate apela la cele 40 de miliarde pe care le are România pentru anul 2021”, potrivit surselor politice.

Liderii partidelor au reușit să se înțeleagă asupra protocolului de formare a coaliției de guvernare, însă nu și pe împărțirea ministerelor. UDMR nu își dorește sub nicio formă să renunțe la Ministerul Dezvoltării pe care liberalii și-l doresc. Rămâne de văzut dacă până în seara zilei de sâmbătă delegațiile PNL, PSD și UDMR vor reuși să finalizeze și discuțiile pe acest subiect.

Florin Cîțu absentează de la negocieri. Unde a fost surprins

Între timp, președintele PNL, Florin Cîțu absentează de la negocieri. Este prima dată când șeful liberalilor lipsește de la o astfel de ședință. În timp ce delegațiile PNL, PSD și UDMR negociază pe programul de guvernare de circa două ore, Florin Cîțu își servește liniștit cafeaua.

sursă: Antena3

Președintele PNL a fost surprins de Antena3 singur, așezat la o masă a unei cafenele din centrul Capitalei, savurându-și băutura. Nu este, pe de altă parte, prima dată când Florin Cîțu își face apariția în spațiul public, la localuri, de unul singur. Șeful liberalilor a fost fotografiat de mai multe ori în astfel de ipostaze.