Evenimentul Zilei > Actualitate > Nebunia din Sănătate se lasă cu proces?! „Nu există suport legal pentru decontarea serviciilor medicale fără card”
Nebunia din Sănătate se lasă cu proces?! „Nu există suport legal pentru decontarea serviciilor medicale fără card”

Nebunia din Sănătate se lasă cu proces?! „Nu există suport legal pentru decontarea serviciilor medicale fără card”

Președintele CNAS suspectează furnizorii de servicii medicale că manipulează pacienții pentru a nu fi utilizat cardul național de sănătate. De cealaltă parte, medicii de familie strigă: incompetență și ilegalitate!

Scandalul legat de implementarea cardului național de asigurări de sănătate – devenit de la 1 Mai 2015 unicul instrument pentru decontarea serviciilor medicale – continuă. În timp ce CNAS dă comunicate oficiale în care vorbește despre buna colaborare cu medicii de familie care ar fi fost de acord să distribuie restul de carduri, iar Societatea Națională de Medicină de Familie(SNMF) dă dezmințiri în care arată că nu a aprobat așa ceva, ci doar nu s-a opus, reprezentanții celor două instituții fac declarații care arată clar că între cele două tabere este un război total!

Spitale și medici, acuzați de manipulare

„Am constatat că se produce o manipulare, și nu mă refer la presă aici, ci la unii prestatori de servicii medicale (n.r. – spitale, medici de familie, farmacii)”, a declarat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.


FOTO: Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședinte al SNMFPacienți puși pe drumuri

„Am fost la Casa de Asigurări a Municipiului București, unde erau foarte mulți oameni, pacienți refuzați pentru că nu aveau cardul național de asigurări de sănătate . Erau și de la Spitalul Colțea , și de la Fundeni, și de la Colentina, dar și mulți trimiși de medicii de familie. 80 la sută dintre oamenii aceia nu aveau ce căuta acolo. Au fost puși pe drumuri degeaba. Toți aveau dreptul să primească serviciile medicale chiar dacă nu aveau cardul sau adeverința! Dar când i-am întrebat cine anume i-a trimis, cu nume și prenume, niciunul nu a vrut să spună! Ori dacă oamenii nu spun cine eu nu am cum să iau măsuri!”, a explicat Ciurchea.

Replică dură a medicilor

De partea cea laltă, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședinte al SNMF critică dur pozi țiile exprimate și de premierul Victor Ponta și de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și de președintele CNAS. „Pot eu să fiu acuzată de manipulare, pot eu să fiu acuzată că am sabotat sistemul când, de fapt, problemele tehnice sunt reale și, în plus, ei nu au suport legal pentru decontarea serviciilor medicale prestate fără card!? În Legea 95- care e organică – se spune clar că nu se decontează decât cu card și, prin excepție, cu adeverință. Și în normele de aplicare a contractului-cadru se spune la fel. O lege organică nu poate fi modificată prin ordin. Noi suntem pățiți cu decontările. Ne e teamă nu că nu ne decontează serviciile, ci că ni le impută, cum a fost și povestea cu centrele de permanență, în care după doi ani a venit Curtea de Conturi și ne-a imputat câteva miliarde de lei, în toată țara. I-am dat in judecată, și s-a câștigat procesul! O să ajungem și acum la proces!? Asistăm la un război al comunicatelor menit să ascundă incompetența juriștilor din CNAS!”, a declarat vicepreședinta SNMF. „Îmi pare rău că se politizează o problemă reală. Nu vrem să ne acopere scandalul cu sabotorii, să-i prindă pe hoți, dar să nu mai culpabilizeze tot corpul medical!”.