Evenimentul Zilei > Social > Ne pregătim să părăsim Pământul? Cum arată planeta ideală dezvoltării vieții
Ne pregătim să părăsim Pământul? Cum arată planeta ideală dezvoltării vieții

Ne pregătim să părăsim Pământul? Cum arată planeta ideală dezvoltării vieții

Cel puțin douăzeci de plante din afara sistemului Solar prezintă condiții prielnice dezvoltării vieții umane, susțin cercetătorii de la Universitatea din Washington.

Informația a apărut într-o lucrare științifică, publicată în jurnalul Astrobiology, în care sunt inventariaţi factorii care ar face o planetă să fie locuibilă. Aceste planete ar trebui să fie cu puţin mai bătrâne, mai umede, mai calde şi mai mari decât Pământul. Or, din analiza acestor factori reiese că ele vor deveni ținte predilecte pentru căutarea vieţii extraterestre.

„Trebuie să ne concentrăm asupra anumitor planete care dispun de cele mai promiţătoare condiţii pentru apariţia şi evoluţia vieţii complexe. Însă trebuie să fim atenţi să nu rămânem blocaţi în paradigma căutării unui al doilea Pământ pentru că pot exista planete pe care să fie condiţii mai potrivite pentru viaţă decât a noastră”, susţine astrobiologul Dirk Schulze-Makuch, de la Universitatea din Washington.

Există numeroase planete aflate la distanţe orbitale la care temperaturile sunt potrivite pentru ca apa să poată exista în stare lichidă la suprafaţă, aceasta fiind una dintre condiţiile importante pentru ca viaţa să poată evolua. Schulze-Makuch şi colegii săi şi-au propus să identifice exoplanetele „superlocuibile” – care se află la distanţa orbitală potrivită faţă de steaua lor și care dispun de condiţii ce pot favoriza apariţia şi evoluţia vieţii.

Printre condiţiile vizate se numără orbitarea unei stele de dimensiuni potrivite şi cu o „speranţă de viaţă” cât mai lungă, în special dacă ţinem cont de faptul că formele de viaţă complexe au avut nevoie de 3,5 miliarde de ani pentru a evolua pe Terra şi respectiv de 4 miliarde de ani pentru ca oamenii să apară.

Ce fel arată o planetă favorabilă vieții

Pentru ca o planetă să prezinte condiţii mai bune pentru viaţă, trebuie să fie de dimensiuni relativ mari – ceea ce înseamnă că dispune de mai mult spaţiu pentru habitaturi diverse. O astfel de planetă are și o gravitație mai puternică, ceea ce înseamnă că poate păstra o atmosferă mai densă, lucru benefică dezvoltării unor organisme capabile să zboare.

În plus, o planetă uşor mai caldă decât Pământul ar fi mai locuibilă prin simplul fapt că regiunile polare aride şi reci ar fi mai puţin extinse, însă o planetă mai caldă ar trebui să fie şi mai umedă decât Terra, astfel încât regiunile deşertice să nu domine masele continentale.

O astfel de planetă ar putea semăna cu Pământul în perioada de început a erei Carbonifer, acum aproximativ 359 de milioane de ani, când majoritatea masei de uscat avea o climă tropicală umedă.

O altă condiție pentru ca o planetă să prezinte condiții mai bune de viață decât Terra este o lună puţin mai mare sau pe o orbită mai apropiată, fapt care ar ajuta la stabilizarea orbitei planetei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: