Adio bani de hârtie! Puternicii lumii lucrează la un nou proiect

Adio bani de hârtie! Puternicii lumii lucrează la un nou proiect

Un grup format din șapte dintre cele mai importante bănci centrale din lume, între care și Rezerva Federală americană, au stabilit ce standarde trebuie să îndeplinească o monedă digitală, pentru a putea fi adoptată.

Cele șapte bănci colaborează pentru a recupera decalajul care le separă, în acest domeniu, al monedelot virtuale, de China sau de proiectele din sistemul privat, precum moneda Libra dezvoltată de Facebook. Reprezentanții acestora precum și Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) şi-au expus viziunea cu privire la caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de monedă.

Bancherii estimează că printre principalele caracteristici ale unei monede digitale ar trebui să se numere rezilienţa, disponibilitatea la costuri reduse sau chiar zero, standarde adecvate şi un cadru juridic clar, precum şi un rol adecvat pentru sectorul privat.

În acest sens, viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, care este şi preşedintele unui comitet al BRI cu privire la plăţi, a declarat că majorarea plăţilor fără numerar, stimulată de măsurile de izolare adoptate de la debutul pandemiei de coronavirus, a accelerat impactul noilor tehnologii asupra diferitelor tipuri de monede.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe cale de consecință, băncile centrale trebuie să-şi continue eforturile, demarate odată cu lansarea anul trecut a proiectului Libra al reţelei Facebook, în ideea de a evita ca sectorul privat să creeze lacune în materie de plăţi cu soluţii inadecvate.

Pe lângă Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, din grupul celor şapte bănci centrale care şi-au unit eforturile cu BRI mai fac parte Banca Centrală Europeană, Banca Naţională a Elveţiei şi Banca Japoniei. Din grup lipsește, însă, Banca Centrală a Chinei (PBOC).