Avertisment crunt de la BNR. Vor plăti și copiii copiilor noștri
- Ionel Sclavone
- 8 octombrie 2020, 19:51
Costurile pentru deciziile adoptate de Guvern în timpul pandemiei de coronavirus vor fi decontate de noi, dar și de următoarele generații.
Avertismentul vine din partea unui oficial al BNR, în opinia căruia rambursarea împrumuturilor și a dobânzilor contractate de Ministerul Finanțelor, în această perioadă, vor fi plătite de noi și de copiii noștri, poate chiar și de nepoți.
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) susține că tipărirea de bani pentru a finanța deficitul bugetar este una dintre cele mai parșive măsuri. Potrivit spuselor sale, această măsură creează inflație și duce la deprecierea monedei naționale, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi românii cu venituri reduse.
„Trebuie spus foarte clar şi răspicat că problema României este una fiscal-bugetară. Nu există soluţii monetare la problemele fiscale. Nu ai o monedă internaţională de rezervă, cum este dolarul, iar printarea de bani pentru finanţarea deficitului creează practic inflaţie şi duce la deprecierea monedei naţionale”, a explicat oficialul BNR, conform publicației Capital.
Tipărirea de bani nu este o soluție
Cristian Popa a mai spus că, din punctul său de vedere, tipărirea de bani nu este o soluție viabilă, iar creșterea deficitului bugetar nu reprezintă un medicament, ci doar un calmant pentru economie.
„Este o criză de sănătate, până la urmă, dar încă nu există acest medicament şi până atunci ne mulţumim cu aceste calmante. Trebuie să conştientizăm un lucru: costul calmantului îl vom plăti cu toţii, noi şi copiii noştri, generaţiile de după noi, prin dobânzi şi returnarea împrumuturilor pe care le facem”, a precizat Cristian Popa.
El a avertizat că statul roman a devenit dependent de deficit, iar acst lucru va duce la adâncirea crizei.
„Majoritatea ţărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, pentru măsuri de redresare, însă noi ne angajăm la cheltuieli permanente. Este o diferenţă foarte mare şi astfel devenim dependenţi de deficit. Povara acestei crize vor fi, cu siguranţă, datoriile publice, pentru că ele vor rămâne mulţi ani după eradicarea virusului”, a explicat reprezentantul BNR.