Șoc total în România. Luați-vă adio de la această carne. Va dispărea complet

Șoc total în România. Luați-vă adio de la această carne. Va dispărea complet Carne de porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

România importă sute de mii de tone de carne de porc, în condițiile în care fermele autohtone au pierderi mari și au fost afectate în ultimii doi ani de pesta porcină aficană.

Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Clasificare a Carcaselor, în ultimii şase ani numărul porcilor sacrificaţi a scăzut cu un milion, ceea ce înseamnă că diferența necesară de carne de porc a fost importată. Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane. Astfel, ne aşteptăm ca cifra importu­rilor să crească semnifi­cativ, având în vedere că 2021 a fost şi anul cel mai de­zastruos pentru fer­mele comer­ciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane“, a spus Ioan Ladoşi, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În 2020, importurile de carne au totalizat în România 911 milioane de euro, peste 65% dintre acestea fiind carne de porc. Mai exact, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 milioane de euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Fermele românești afectate de pesta porcină

În 2021, peste 20 de ferme mari au fost afectate de pestă porcină africană şi câteva sute de animale au fost afectate. La începutul lunii ia­nuarie a acestui an, boala evolua în 16 exploataţii comer­ciale şi circa 300.000 de porci erau afec­taţi, arată datele de la Auto­ritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din păcate, în ultimele opt luni situaţia preţurilor s-a schimbat radical şi din vara anului trecut preţul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producţie al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele. Această creştere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanţ de producţie în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi nu s-a schimbat nimic într-un an“, a mai spus Ioan Ladoşi.

Diferență mare între prețul la viu și cel de la raft

Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, înseamnă pierdere constantă.“ Pe piață există o diferență uriașă între prețul cărnii de porc la viu și cel care se regăsește la raft. Dacă va viu prețul este maxim 6,8 lei/kg la raft se ajunge la 15-25 de lei/kg în funcție de tipul de produs.

Ladoși crede că subiectul preţurilor trebuie discutat din două perspective: perspectiva consumatorului final, cel care merge la galantar şi-şi cumpără carnea de porc şi cea a producătorului, care vinde cu acelaşi preţ din 2016 porcul către abatoare. „Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, ceea ce înseamnă pierdere constantă Noi nu putem influenţa preţul la raft şi este cel pe care îl dictează cererea şi oferta, dar probabil va creşte. Problema pe care şi-o pun şi cei din retail este: care este limita suportabilităţi unor asemenea preţuri?“, a mai spus Ladoși.