Mâncați carne de porc și pui cât mai puteți! Curând totul se schimbă

Mâncați carne de porc și pui cât mai puteți! Curând totul se schimbă sursa: Arhiva EVZ

Sfârșitul de săptămână cu vești mai puțin plăcute. Carnea românească de porc și de pasăre ar putea dispărea din galantare. Producătorii sunt în pragul falimentului iar fermierii trag un semnal de alarmă. De vină pentru această situație ar fi creșterile imense de tarife înregistrate în ultima perioadă.

Printr-un comunicat de presă transmis vineri, Asociația Forța Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la carnea românească de porc și de pui. Potrivit acestora, doar 25% din consumul de carne proaspătă mai provine din producția internă, în România.

Creșterile masive din ultima perioadă își lasă amprenta asupra fermierilor, care trag un semnal de alarmă. Dacă lucrurile continuă în același ritm, în mai puțin de un an nu vom mai avea în magazine carne românească de porc sau de pasăre.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am fi singurul stat din UE care nu își asigură nici măcar un kilogram de carne din producția internă. În sectorul pasăre, situația este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producție unde România își acoperea din producția internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanță va fi istorie”, transmite Asociația într-un comunicat de presă.

Fermierii sunt revoltați de valul de scumpiri și susțin că gazele naturale joacă un rol important în procesul de producție. Pentru purcei și pui, ventilarea spațiilor și menținerea unei temperaturi constante este necesară.

Fermierii solicită ajutorul Guvernului. În mai puțin de un an am putea rămâne fără carne românească în magazine

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, cere Guvernului măsuri de sprijin pentru producătorii de carne de porc sau pasăre.

„Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.

Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România. Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți!

Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Dacă nu se vor implementa măsuri de susținere pentru fermieri, Asociația preconizează un deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro în 2022.

„În condițiile în care nu se vor găsi soluții pentru ca producătorii români de carne de pasăre și porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021. Deficit care înseamnă că acești bani, în loc să rămână în țară, să circule în economie națională, vor ieși din România și vor asigura profiturile străinilor. Pe spatele consumatorului român și cu afectarea gravă a securității alimentare naționale.”, se mai precizează în comunicat.