Evenimentul Zilei > Social > Ne așteaptă sărbători atipice: stresul și depresia, cadoul pandemiei! Sfaturile specialiștilor pentru a le combate
Ne așteaptă sărbători atipice: stresul și depresia, cadoul pandemiei! Sfaturile specialiștilor pentru a le combate

Ne așteaptă sărbători atipice: stresul și depresia, cadoul pandemiei! Sfaturile specialiștilor pentru a le combate

Într-un an extrem de solicitant atât fizic, cât mai ales emoțional, perioada sărbătorilor vine cu o presiune în plus față de alți ani. Iată soluțiile experților Universității Babeș-Bolyai pentru a-i face față.

Luna decembrie este luna sărbătorilor de familie, astfel că pandemia poate afecta grav relațiile sociale, cu impact asupra sănătății psihice a oamenilor. Organizația Mondială a Sănătății anticipează un al treilea val al pandemiei începând cu ianuarie 2021 (începând cu emisfera sudică) suprapus peste valul al doilea în emisfera nordică, care nu vor putea fi blocate chiar imediat de potențiala vaccinare.

Cum va fi afectată sănătatea psihică în perioada sărbătorilor de iarnă? Răspunsul trebuie nuanţat, în funcţie de tipul de populaţie din care facem parte şi de suportul social pe care îl avem, spun specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai, care au redactat un ghid în acest sens, potrivit Digi 24.

Pandemia amplifică stresul negativ

În document se explică faptul că sărbătorile contribuie la creşterea nivelui de stres, atât pozitiv (eustres) cât şi negativ (distres). Pandemia poate amplifica major distresul. Important aici este să reducem doar distresul, manifestat adesea sub forma tulburărilor emoţionale. Perioada sărbătorilor poate declanşa tulburări emoţionale şi psihice, mai ales pentru aceia care nu au un suport social adecvat. Și în acest caz pandemia poate complica problemele. Important şi aici este să reducem apariţia tulburărilor emoţionale şi psihice.

Sărbătorile amplifică simptomatologia pentru aceia care nu au un suport social adecvat şi pot, în mod surprinzător, ameliora condiţia clinică pentru aceia care au un suport social adecvat, suport mobilizat mai puternic în perioada sărbătorilor prin natura tradiţiilor (de ex. reîntâlnirea familiei reduce riscul de suicid, din cauza unei supravegheri mai crescute).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE