Evenimentul Zilei > Actualitate > Navă rusă Progress a ratat prinderea de Staţia Spaţială | VIDEO
Navă rusă Progress a ratat prinderea de Staţia Spaţială | VIDEO

Navă rusă Progress a ratat prinderea de Staţia Spaţială | VIDEO

Navă spaţială rusă Progress, care transporta alimente, combustibil şi alte bunuri pentru personalul de pe Staţia Spaţială Internaţională, a ratat joncţiunea cu aceasta, anunţă BBC News. Totuşi, spun ruşii astăzi, nava este sub control.

Următoarea încercare de andocare va avea loc cel mai devreme duminică. Potrivit NASA, o defecţiune a contactului radio a cauzat trecerea navei Progress pe lângă Staţia Spaţială Internaţională. Tot NASA adaugă că toţi cei şase cosmonauţi care se află acum pe Staţia Spaţială sunt teferi, neavând de suferit în urma erorii.

Oficialii de la Agenţia Spaţială Rusă spun că situaţia nu este una foarte gravă, deoarece deţin controlul navei. După ratarea prinderii de Staţie, Progress a fost nevoită să facă un tur al acesteia. Oficialii ruşi au ales să nu rişte, astfel încât această deplasare s-a făcut păstrând o distanţă de trei kilometri de Staţia Internaţională.

Navele Progress erau apreciate pentru capacitatea lor de transport şi lipsa de erori. Progress-urile au alimentat Staţia Spaţială ani de zile, iar erorile de andocare sunt foarte rare, scrie BBC. Staţia Spaţială Internaţională este un proiect susţinut de Rusia, SUA, Europa, Japonia şi Canada. Acum, pe Staţie se află şase persoane, trei americani şi trei ruşi.

Staţia funcţionează ca un laborator pentru diverse experimente în condiţii de gravitaţie scăzută, dar şi pentru testarea echipamentului folosit pentru turismul spaţial.

Nava Progress trnsporta alimente, combustibil, apă, rezerve de oxigen, îmbrăcăminte, pachete de la rude şi DVD-uri cu filme pentru cosmonauţi. Oficialii ruşi au spus însă că cosmonauţii nu au încă neapărată nevoie de aceste bunuri, iar o întârziere cu câteva zile a andocării nu le va pune viaţa în pericol.
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tqANNvNARcw&amp;hl=en_US&amp;fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tqANNvNARcw&amp;hl=en_US&amp;fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.