Dacă Rusia nu se va conforma tratatului Forțelelor  Nucleare Intermediare (INF) , „răspunsuri” din partea Alianței Nord Atlantice vor veni, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Măsurile vor fi luate în considerare de aliați în timpul reuniunii miniștrilor apărării Alianței, miercuri și joi, notează AFP. 

”Mâine ( miercuri), aliații vor lua în considerare împreună răspunsurile pe care trebuie să le aducă  Rusia (în cazul ieșirii din INF). Nu vrem să desfășurăm noi rachete la sol în Europa. Dar trebuie să asigurăm o descurajare și o apărare credibile și eficiente ", a spus Stoltenberg. 

Secretarul general al NATO nu a oferit alte amănunte în legătură cu natura acestor răspunsuri.Potrivit NATO, Rusia încalcă tratatul care interzice rachetele balistice și de crozieră cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și5500 kilometri, ceea ce Rusia neagă.

Statele Unite au anunțat, la 1 februarie,  suspendarea participării lor la tratat. Washingtonul susține că Rusia are o serie de batalioane echipate cu o nouă rachetă de croazieră – 9M729, cunoscută și sub denumirea SSC-8 în terminologia NATO – cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri. La rândul său, Federația Rusă a suspendat tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, după decizia Statelor Unite

Subiectul va fi discutat cu Moscova la întâlnirea Consiliului NATO-Rusia, programată săptămâna viitoare, a declarat șeful Alianței Nord Atlantice.

"Tratatul FNI nu funcționează dacă nu este respectat de toate părțile. Vom începe pe 2 august procesul de retragere din tratat dacă nu este respectat. Probabilitatea ca Rusia să se conformeze acestuia se diminuează zilnic ", potrivit lui Jens Stoltenberg. 
"Unul dintre motivele pentru care ne-am angajat să creștem cheltuielile pentru apărare în 2014 a fost că Rusia a început deja să dezvolte aceste rachete cu dublă capacitate", a concluzionat Stoltenberg.