Mohammad Sadique Murady, comandantul poliției naționale afgane din zona Asmaye, a declarat că incidentul a avut loc atunci când un atentator sinucigaș a intrat cu un vehicul plin de explozibili într-un convoi de blindate al trupelor daneze.

"Un dispozitiv exploziv improvizat a fost folosit împotriva unui convoi NATO în această dimineață în Kabul", a afirmat un purtător de cuvânt al forțelor NATO într-o declarație preluată de rețelele de socializare, adăugând că o echipă  se află la fața locului pentru a recupera vehiculul avariat.
La rândul lor, talibanii au revendicat atacul. Zabihullah Mujahed, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că au fost distruse trei transportoare blindate (APC) și au fost uciși 16 "invadatori", în atacul respectiv.
NATO a trimis aproape 13.000 de militari în Afganistan, inclusiv 8.400 de americani. Încă 3.000 de militari sunt așteptați pentru sprijin suplimentar.
Misiunea alianței în Afganistan se concentrează pe formarea, consilierea și supravegherea forțelor de securitate interne în lupta acestora contra insurgenților talibani – care se opun guvernului președintelui Ashraf Ghani, susținut de Occident, dar și grupării Statul Islamic.
La 13 septembrie, un atentator sinucigaș a ucis trei oameni, inclusiv un polițist, și a rănit alte cinci persoane după ce s-a detonat în apropierea unui stadion de crichet, în Kabul.