„De obicei vin sute de mii de oameni la Kennedy Space Center, acum nu este momentul pentru asta”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine, în cadrul unei conferințe de presă, vineri: „Nu vrem un focar nou. Avem nevoie de un moment spectaculos pe care toată America și toată lumea să îl poate vedea”.

Aşadar, NASA a anunțat că Space X îi va lansa pe astronauții Doug Hurley și Bob Behnken într-o misiune la Stația Spațială Internațională, miercuri, 27 mai, la 16:32 pm ET.

Testul final acum se dă

SpaceX a fost de 21 de ori la Stația Spațială Internațională, livrând încărcătură echipajului aflat la bord, dar această viitoare misiune Demo-2 va transporta pentru prima oară oameni. Și este testul final înainte ca racheta SpaceX Falcon 9 și nava spațială Crew Dragon să primească certificarea NASA pentru zboruri regulate către Stația Spațială Internațională, care a avut o prezență umană susținută de 20 de ani.

Pe 27 mai, astronauții NASA Robert Behnken și Douglas Hurley, sunt așteptați să călătorească mai puțin de 24 de ore spre Stația Spațială Internațională. Apoi vor rămâne acolo aproximativ 119 zile, ajutând echipajul cu întreținerea stației și experimente, înainte de a se reîntoarce pe coasta Floridei. SpaceX  va fi scosă din apele oceanului în mai puțin de o oră.

Misiunea este istorică în multe feluri

Este pentru prima dată când o companie privată americană va deține și va opera ducând astronauții NASA în spațiu. Este o etapă majoră în eforturile NASA de a face acest pas. Este pentru a cincea oară când astronauții au călătorit cu o navă spaţială americană nouă. Întâi a fost Mercur în 1961, Gemeni în 1965, Apollo în 1968, naveta spațială Columbia în 1981 și acum SpaceX Crew Dragon în 2020. „A trecut mult timp de când am pus oamenii pe o navă spațială complet nouă”, a spus Bridenstine.

Costumele sunt moderne şi extrem de confortabile

Tot SpaceX a proiectat şi costumele pe care Behnken și Hurley le vor purta în timpul călătoriei în spaţiu. O actualizare la aceste costume este că sunt dintr-o singură piesă. „Și, bineînțeles, arată minunat”, a spus Benji Reed, directorul SpaceX. „La fel ca interiorul Dragonului, este important ca costumele să fie confortabile și, de asemenea, să fie inspirate”.

Lansarea oamenilor în spațiu, cu stil

Acesta a fost obiectivul SpaceX de la înființarea sa din 2002. Un proiect modern care să aducă noutăţi chiar dacă „a fost ca în vestul sălbatic”, a povestit directorul. „Dar sincer cred că aceste începuturi sunt importante pentru succesul nostru chiar și astăzi, când vorbim despre oameni care vor zbura în spaţiu după atâta timp”, a concluzionat expertul de la Space X.