Evenimentul Zilei > International > NASA în ACŢIUNE: Se pregătește să DEVIEZE asteroizii care amenință Terra. Pe cine SACRIFICĂ Agenţia spaţială americană
NASA în ACŢIUNE: Se pregătește să DEVIEZE asteroizii care amenință Terra.  Pe cine SACRIFICĂ  Agenţia spaţială americană

NASA în ACŢIUNE: Se pregătește să DEVIEZE asteroizii care amenință Terra. Pe cine SACRIFICĂ Agenţia spaţială americană

NASA are intenția să sacrifice o navă spațială pentru această misiune şi să o ciocnească cu un asteroid în următoarea fază a experimentului său vizând apărarea planetei noastre de amenințările spațiale. Agenția spațială americană lucrează la cea mai dificilă și crucială etapă a misiunii, botezată DART (dublu test de redirecționare a asteroizilor). Aceasta va fi cea mai recentă experiență vizând protejarea Terrei de impacturile mortale ale asteroizilor.

În 2021, obiectivul va fi testarea completă a unui nou sistem defensiv împotriva unui asteroid: o navă spațială împotriva unui asteroid, în speranța de putea devia de la traseu. Experții din domeniu consideră că un asteroid ar putea să se prăbușească pe pământ și să cauzeze daune catastrofale. În funcție de mărimea asteroidului, acest lucru ar putea provoca o dispariție în masă a omenirii.

Asteroidul pe care NASA vrea sa-l contracteze nu reprezinta un real pericol pentru Terra, dar lansand o naveta impotriva lui, echipa DART va fi capabila sa vada daca o astfel de deviere va functiona asupra viitorului ameninţător. În timpul testului, nava va percepe ținta, asteroidul Didymos, pentru a vedea dacă îi poate schimbă traiectoria.

Didymos are o lățime de aproximativ 800 de metri și posedă un corp în orbita secundară – numit '' moonlet '' (un satelit mai mic) – cu o dimensiune de 150 de metri. Folosind o tehnologie de ultima generatie, nava spaţială va percepe cel mai mic satelit la 11 milioane km de Terra. Nancy Chabot, om de știință la nivel global, în laboratorul de fizică al Universității Johns Hopkins și membru al proiectului DART, a declarat pentru Space.com:

„Este Interesant deoarece este o misiune spațială ca toate celelalte, iar telescopul nostru face parte integrantă din reuşita misiunii. Noi trebuie să ştim unde se găşeste această mini – lună astfel încât să ajungem la ea şi s-o deviem la maxim. Luăm în  considerație faptul că noi ştim în orice momentul unde se găseşte. Tot ce trebuie sa facem, este să abatem asteroidul din drumul său cu orice metodă, chiar de sacrificiu, ca să nu afecteze Terra ", noteaza  dailystar

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.