Evenimentul Zilei > Social > NASA a testat cu brio „teleportarea cuantică”! Experimentul va schimba din temelii lumea!
NASA a testat cu brio „teleportarea cuantică”! Experimentul va schimba din temelii lumea!

NASA a testat cu brio „teleportarea cuantică”! Experimentul va schimba din temelii lumea!

Oamenii de știință de la NASA au realizat pentru prima dată în istoria umanității „teleportarea cuantică” la mare distanță. Experimentul a permis teleportarea cuantică pe o distanță de 44 de kilometri.

Nu e vorba de teleportarea pe care o vedeți în filmele scince-fiction. Experții NASA nu au încercat să teleporteze oameni sau animale, ci informație. Chiar și așa, succesul lor ar putea revoluționa lumea. Gândiți-vă numai la posibilitatea de a transfera date cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

Să ne întoarcem, însă, la experimentul făcut de NASA. Oamenii de știință au construit un prototip de rețea cuantică de internet lungă de 44 de kilometri pe care semnalul se teleportează instantaneu. Experții NASA au demonstrat, astfel, că e posibilă „teleportarea cuantică” la distanță, adică transferul instantaneu al unităților de informații cuantice cunoscute sub numele de qubiți.

Teleportarea cuantică, mai rapidă decât lumina

În experimentul NASA, Qubiții au fost transferați mai rapid decât viteza luminii pe distanța de 44 de kilometri, ceea ce face să înflorească speranțele că se va putea realiza într-o bună zi un serviciu de internet cuantic mai rapid decât lumina.


A dat molima în serviciile de spionaj. Virusul britanic mutant și iubirile interzise


Sistemele de comunicații cuantice sunt nu numai mai rapide, dar și mai sigure decât rețelele obișnuite, deoarece folosesc mai degrabă fotoni decât coduri de computer, care pot fi sparte.


Dezvoltarea sistemelor cuantice se bazează pe o teorie științifică de ultimă generație despre modul în care funcționează computerele.

În internet cuantic, informațiile stocate în qubiți (echivalentul cuantic al biților din computerele noastre) sunt transferate („teleportate”) la distanțe mari printr-un sistem în care două particule sunt legate astfel încât informațiile partajate cu una dintre particule sunt împărtășite celeilalte exact în același timp. Aceasta înseamnă că starea cuantică a fiecărei particule este dependentă de starea celeilalte – chiar și atunci când acestea sunt la mare distanță.

Prin urmare, teleportarea cuantică este transferul stărilor cuantice dintr-un loc în altul. Sistemul este, însă, extrem de sensibil la interferențele de mediu. Acestea pot perturba cu ușurință „fidelitatea” teleportării, astfel încât aplicarea teoriei în practică a fost o adevărată provocare tehnologică.


Poate fi controlat creierul prin vaccin? Iată ce scria, în 1885, un neurolog de geniu


În ultimul lor experiment, cercetătorii de la Caltech, NASA și Fermilab (Laboratorul Național de Accelerare Fermi) au construit un sistem între două laboratoare, care se află la o distanță de 44 de kilometri.

Sistemul cuprinde trei noduri care interacționează între ele pentru a declanșa o secvență de qubiți, care transmit un semnal dintr-un loc în altul.

„Fidelitatea” este de peste 90 la sută

„Teleportarea” este instantanee, având loc mai repede decât viteza luminii, iar cercetătorii au raportat o fidelitate de peste 90%, potrivit noului studiu, publicat în PRX Quantum.

Fidelitatea este utilizată pentru a măsura cât de aproape este semnalul qubit rezultat de mesajul.

„Această înaltă fidelitate este importantă mai ales în cazul rețelelor cuantice concepute pentru a conecta dispozitive cuantice avansate, inclusiv senzori cuantici”, a explicat profesorul Maria Spiropulu de la Caltech.

Deși tehnologia nu a ajuns încă la performanțe care să-i permită mai mult decât teste sofisticate precum aceasta, Departamentul de Energie al SUA are dea în plan să construiască o rețea cuantică între laboratoarele sale din toate statele americane.

Puterea unui computer cuantic care va folosi internetul cuantic va depăși probabil viteza celor mai sofisticate supercomputere din lume de aproximativ 100 de miliarde de ori, scrie ziarul britanic Daily Mail.

Va împlini Papa Francisc profeția apocaliptică făcută acum 900 de ani? El e ultimul papă?

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.