Evenimentul Zilei > Monden > Poate fi controlat creierul prin vaccin? Iată ce scria, în 1885, un neurolog de geniu
Poate fi controlat creierul prin vaccin? Iată ce scria, în 1885, un neurolog de geniu

Poate fi controlat creierul prin vaccin? Iată ce scria, în 1885, un neurolog de geniu

Printre teoriile conspirației care circulă pe internet în legătură cu pandemia Covid-19, una a devenit virală. Adepții ei cred că există o conspirație mondială, condusă de  miliardarul Bill Gates, care încearcă să se folosească vaccinarea în masă pentru a le injecta oamenilor microcipuri, cu ajutorul cărora masele să poată fi controlate.

De unde a plecat această teorie abracadabrantă nimeni nu știe. Jurnaliștii de la ziarul de stânga El Pais spun, însă, că autorul ei nu merită nici măcar un premiu pentru originalitate. Asta pentru că un om de știință spaniol, laureat al Premiul Nobel pentru că a reușit să deslușească arhitectura creierului, a scris despre un astfel de vaccin încă din 1885.

O profeție demnă de Jules Verne?

Părintele neuroștiințelor actuale este un spaniol pe nume Santiago Ramón y Cajal. El este cel care a demonstrat individualitatea neuronilor, pe care i-a descries drept „firele telegrafice ale gândirii”. Născut la Petilla de Aragón în 1852, savantul spaniol a fost, deopotrivă, un mare promotor al vaccinurilor, dar și un scriitor de since-fiction extrem de inventiv.

Vaccinul cu onestitate

Nuvela la care se referă ziariștii de la El Pais se numește  “Fabricantul de onestitate” (El fabricante de honradez). A fost scrisă în 1885, cu trei ani înainte ca Santiago Ramón y Cajal să primească premiul Nobel, dar a fost publicată abia în 1905, alături de alte patru povestiri.


Ungaria e foarte mulțumită de cum merg lucrurile în România! Există, însă, și o amenințare


Intriga este extrem de interesantă pentru oamenii din zilele noastre. Doctorul Alejandro Mirahonda, un bărbat „cu barba și ochii unui Hristos bizantin” anunță că a descoperit un „vaccin moral”. Se prezintă în fața autoritățile din orașul industrial Villabronca și le cere să inoculeze populația cu serul său. Scopul acțiunii este nobil, explică medical, vaccinul va realiza „purificarea etică a rasei umane și conversia persoanelor vicioase în persoane decente și corecte”.

Autoritățile nu prea au de ales. Orașul Villabronca , inventat de Ramón y Cajal, e bântuit de un „val crescând de jafuri, beție, certuri, dispreț pentru autoritate și depravare”.


Istoria nu va mai fi la fel. Descoperire uluitoare! Marea Piramidă maschează catacombele


Vaccinul dă rezultate mult prea bune

Mirahonda primește autorizația și reușește să vaccineze populația orașului în numai câteva zile. Totul se desfășoară  în spatele unui ecran, în timp ce o trupă de muzicanți cântă necontenit.

Operațiunea e un succes. „Rezultatele vaccinului moral depășesc cele mai optimiste estimări. Criminalitatea a încetat complet; viciul, lăcomia și necinstea par să fi dispărut pentru totdeauna ”, scrie Ramón y Cajal în povestea sa.

În ciuda rezultatelor, populația nu e deloc mulțumită. „La scurt timp după aceea, viața a devenit foarte uniformă și plictisitoare”, scrie neurologul spaniol. Vizitatorii care sosesc în orașul Villabronca se află față în față cu „automate, mașini morale, incapabile să simtă stimulul păcatului”. Cafenelele sunt, de altfel,  goale, pentru că nimeni nu mai are chef de bârfă


Teoria care răstoarnă istoria. Romanii au vrut să distrugă dovezile existenței lui Hristos


Până și buna dispoziție s-a stins. „A devenit apoi clar cât de dificil este să îi faci pe oameni să râdă în absența răutăților, și a devenit evident că cei care erau considerați înțelepți și amuzanți nu erau tocmai așa”.

Oamenii au încetat să mai meargă chiar și la biserică: „De ce să-I mai cerem lui Dumnezeu ceea ce munca și sobrietate au oferit deja?” Plictisit de atâta cinste și plictiseală, oamenii au început să ceară din ce în ce mai puternic un antidot care să inverseze efectele vaccinului moral.

Poveste cu final neașteptat

Ca orice scriitor care se respectă, Ramón y Cajal imaginează un final neașteptat pentru povestea sa.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.