Evenimentul Zilei > International > Mosul: Ofensiva a ajuns la porțile bastionului ISIS
Mosul: Ofensiva a ajuns la porțile bastionului ISIS

Mosul: Ofensiva a ajuns la porțile bastionului ISIS

Forțele irakiene mai aveau luni un singur sat de cucerit pentru a ajunge la periferiile orașului Mosul, al doilea ca mările din Irak.

Marea ofensivă asupra Mosul a intrat în a treia săptămână, iar zeci de localități amplasate în câmpia din jurul metropolei au fost cucerite din mâinile jihadiștilor, cu sprijinul aviației și al artileriei coaliției internaționale conduse de Washington.

Forțele irakiene nu au pătruns încă în aglomerația urbană a Mosulului, a declarat luni pentru AFP, un oficial militar irakian, dezmințind informațiile anterioare despre o atare înaintare.

Abdelwahab Al-Saadi, unul dintre comandanții forțelor de elită contra-teroriste (CTS), care operează pe frontul de la Mosul, a afirmat:

„Nu am intrat în cartierul Al-Karama (în estul Mosul), forțele noastre se află în satul Gogjali, la 2,5 kilometri de acolo.”

Gogjali era, împreună cu Bazwaya, una dintre cele două ținte pe care CTS și le-a stabilit pentru luni, care înaintează spre Mosul dinspre est și dinspre orașul Bartella.

Bazwaya a fost recucerit și dacă și Gogjali cade „lunea aceasta, ne vom afla la 700 de metri de (aglomerația urbană a) din Mosul, a declarat Muntadhar Al-Shimmari, un alt comandant din rândurile CTS, ale căror trupe și convoaie de vehicule blindate ușoare se află sub tirul mortierelor ISIS.

Din 17 octombrie, zeci de mii de membri ai forțelor de securitate irakiene înaintează asupra Mosul dinspre est, sud și nord.

Unitățile paramilitare, dominate de milițiile șiite, au lansat la rândul lor o ofensivă dinspre vest, pentru a reduce libertatea de mișcare a jihadiștilor între Mosul și frontiera siriană.

Coaliția internațională anunțase vineri o „pauză” de două zile pentru a permite forțelor irakiene să-și consolideze teritoriile câștigate. Înaintarea a fost reluată luni pe frontul de est.

La nord și la est de Mosul, forțele kurde și-au consolidat pozițiile, după ce recent au recâștigat câteva localități, în timp ce, în sud, forțele federale urcă pe valea Tigrului, dar sunt încă departe de marginile orașului unde, în 2014, ISIS și-a proclamat Califatul. Forțelor federale le-a rămas cea mai mare distană de parcurs până să ajungă la Mosul.

La mai multe zeci de kilometri vest de metropola irakiană, unitățile paramilitare din forțele Hached Al-Chaabi („Mobilizarea populară”) au primit ordin să cucerească Tal Afar pentru a tăia calea de comunicație dintre Mosul și frontiera siriană.

Oficial, aceste forțe, dominate de milițiile șiite, sprijinite de Iran, nu ar trebui să participe la eliberarea Mosulului, unde comunitatea sunnită are o largă majoritate, însă unii dintre comandanții șiiți nu au de gând să se supună acestui ordin.

Aceste miliții au fost adeseori acuzate de violențe religioase în zonele sunnite eliberate anterior din mâinile ISIS, ca de pildă Falluja și Ramadi, în est.

Odată ajunse în jurul Mosulului, forțele irakiene trebuie să înceapă asediul și să încerce să deschidă coridoare securizate pentru a facilita fuga locuitorilor civili, pe care jihadiștii îi folosesc ca scuturi umane.

Apoi, va începe un război de gherilă urbană împotriva celor 3000 până la 5000 de militanți ISIS, potrivit estimărilor americane.

În Mosul se află în acest moment în jur de 1,5 milioane de locuitori. Organizațiile pentru drepturile omului se tem de o tragedie umanitară, atunci când forțele irakiene vor intra în aglomerările urbane.