Rețetă de colivă ca la mănăstire. Etapa care trebuie respectată cu sfințenie
- Mădălina Sfrijan
- 20 februarie 2025, 09:00

Moșii de iarnă vor pica pe data de 22 februarie. Această zi este dedicată pomenirii celor adormiți.
În această zi, credincioșii oferă daruri pentru sufletele celor plecați dintre noi și se roagă pentru sufletele lor. Coliva, colacii și fructele se dau de pomană celor nevoiași. Multe persoane se feresc să prepare coliva în casă și preferă să o cumpere din cofetării. Iată cum poți pregăti o colivă ca în mănăstirile din România.
Rețetă veche de colivă
Ingredientele necesare:
- 500 grame de arpacaș
- 1 litru de apă
- 300 - 400 grame de zahăr
- 1 lingură esență de vanilie
- 100 grame de nuci măcinate
- 100 g stafide
- 1-2 linguri de cacao (pentru decor)
- 1 praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
- 2 linguri de miere (opțional, pentru un gust mai dulce)
- 1 pachet de biscuiți
Mod de preparare
Pune arpacașul într-o oală mare, adaugă apă și lasă-l să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până când boabele devin moi. După ce acesta s-a fiert, acesta se ia de pe foc și se lasă la răcit timp de 2 ore. Dacă adaugi zahărul peste arpacașul cald, întreaga compoziție se va înmuia.

Colivă. Sursa foto: Arhiva EVZ
După ce boabele de arpacaș s-au răcit complet, adaugă zahărul, praful de sare, nuca măcinată, mierea, stafidele, coaja rasă de lămâie și esența de vanilie sau rom.
Separat, mărunțește biscuiții și adaugă-i peste restul compoziției.

Biscuiți. Sursa foto: Pixabay
Coliva se așează pe un platou, iar deasupra se presară cacao. În multe zone din țară, gospodinele fac semnul sfintei cruci deasupra și adaugă stafide învelite în ciocolată.
Ce simbolizează coliva
Coliva a fost introdusă în practica Bisericii după minunea Sfântului Teodor Tiron, care a fosg săvârșită la 50 de ani de la moartea acestuia, în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363).
Împăratul, dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului din Constantinopol să stropească toate alimentele din piețele orașului cu sângele jertfit idolilor.
Sfântul Teodor i s-a arătat în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370) și i-a poruncit să le spună creștinilor să nu cumpere nimic din piață, ci să mănânce mai degrabă grâu fiert cu miere.
Inițial, coliva a fost folosită ca hrană, iar mai târziu a fost folosită în slujbele de pomenire a celor adormiți. Conform învățăturii bisericești, coliva simbolizează trupul celui trecut în veșnicie.