Oscilatiile valutare au reprezentat principalul factor care a determinat modificari multiple ale pozitiilor in clasamentul international, care cuprinde 143 de orase din toata lumea.

"Au avut loc niste modificari semnificative in clasament fata de anul trecut, care se datoreaza in primul rand fluctuatiilor cursului valutar, in special deprecierii dolarului american si aprecierii euro", a declarat Rebecca Powers, consultant la Mercer.

Pentru realizarea studiului, analistii au comparat costurile a peste 200 de articole sau servicii in fiecare oras analizat, precum cheltuielile cu chiria, transportul, alimentatia, imbracamintea, bunurile de uz casnic si divertismentul.

Astfel, pentru a cumpara un hamburger, un consumator trebuie sa plateasca cel mai ridicat pret in Copenhaga, la polul opus situandu-se Beijingul. In acest timp, la Moscova se serveste cea mai scumpa cafea, iar cea mai ieftina poate fi procurata in Buenos Aires.

Chiriasii din Tokyo platesc cel mai mare tarif lunar pentru un apartament nemobilat cu doua dormitoare, in timp ce pretul perceput in Johannesburg este de patru ori mai mic.

Pe locul al treilea in clasament s-a aflat Seul, urmat de Tokyo si Hong Kong. Cele trei orase asiatice au coborat o pozitie fata de anul 2006. Locul sase a fost ocupat de Copenhaga, in urcare cu doua pozitii, urmata de Geneva, care si-a mentinut locul de anul trecut. Osaka a coborat doua pozitii, pe locul opt, iar Zurich si Oslo au ramas la finele clasamentului primelor zece orase in functie de costurile vietii.

Pe ultimul loc se plaseaza capitala statului Paraguay, Asuncion, pentru al cincilea an consecutiv.

New York a coborat cinci pozitii, pe locul al cincisprezecelea, fiind cel mai scump oras din America de Nord, urmat de

Los Angeles, in scadere cu 13 pozitii, pe locul 42. De asemenea, Miami si San Francisco au inregistrat coborari semnificative, pe pozitiile 51 si 54.

"Modificarile reflecta reversul situatiei de anul trecut, cand majoritatea oraselor americane au urcat in clasament, ca urmare a aprecierii dolarului", a mai spus Powers.

In Asia, Singapore a urcat trei pozitii, pe locul 14, iar Mumbai 16 pozitii, pe locul 52, evolutie determinata de cresterea pretului proprietatilor.

Tel Aviv este cel mai scump oras din Orientul Mijlociu, situat pe locul 17 in clasament, in timp ce Dubai se afla pe pozitia 34. Dubai a coborat noua pozitii in clasament, ca urmare a sistemului prin care moneda nationala este fixata la dolar.

Cel mai scump oras din America Latina este in continuare Sao Paolo, pe locul 62, urmat de Rio de Janeiro, pe locul 64.

Bucurestiul se poate "lauda" cu un loc 97.

Studiul are rolul de a ajuta companiile multinationale sa ia decizii legate de salariile platite expatriatilor.