Moscova, capitală scumpă

Moscova, capitală scumpă

Într-o Rusie aflată în plin boom economic, cu creşteri accelerate ale preţurilor la case şi cu o rublă care îşi întăreşte pe zi ce trece poziţia faţă de dolar, ajutată fiind de petrol şi gaze, Moscova rămâne pentru al treilea an consecutiv cel mai scump oraş al lumii.

Cel mai recent studiu privind costul vieţii în 143 de oraşe ale lumii, realizat de britanicii de la Mercer, ia în calcul cheltuielile pe care le are un expat cu chiria, mâncarea şi carburanţii.

Europa de Vest şi Asia îşi împart şi în acest an poziţiile fruntaşe, cu toate că se poate observa o accentuată creştere în clasament a oraşelor est-europene. „Cu toate că oraşele vestice şi cele asiatice domină primele 20 de poziţii, trebuie observat că din urmă vin în forţă oraşele din Europa de Est, Brazilia şi India“, a declarat Yvonne Traber, reprezentantul britanicilor de la Mercer.

Varşovia şi Praga au urcat anul acesta 20 de poziţii în top comparativ cu 2007. Bulgarii au în topul din acest an cel mai ieftin oraş european, capitala Sofia. Din cauza crizei economice care a lovit în plin SUA, oraşele americane au scăzut vertiginos în top. New York este singurul oraş din SUA care reuşeşte o clasare în prima treime a topului, locul 22. Cele mai ieftine oraşe la nivel mondial sunt Karachi (Pakistan), Quito (Ecuador) şi Asuncion (Paraguay).

Ne puteți urmări și pe Google News