Evenimentul Zilei > Actualitate > Monica Anisie, declarații incendiare despre închiderea școlilor. „A fost o neînțelegere”
Monica Anisie, declarații incendiare despre închiderea școlilor. „A fost o neînțelegere”

Monica Anisie, declarații incendiare despre închiderea școlilor. „A fost o neînțelegere”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că afirmațiile prefectului Capitalei cu privire la Inspectoratul Școlar sunt greșite.

Monica Anisie vrea să suspende toate cursurile pentru o perioadă de două săptămâni. Anunțul a fost făcut chiar înaintea ședinței pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar.

Ministrul Educației spune că este crucial ca învățământul să devină 100% online în condițiile impuse de pandemia de Coronavirus.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat duminică seara că Inspectoratul este cel care va lua decizia de închidere a școlilor, nu Comitetul, dar Monica Anisie a făcut lumină, menționând că este doar o „neînțelegere”.

„Cred că a fost o neînțelegere. Prevederile legale sunt clare și dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat și în alte județe vom vedea că deciziile au fost luate de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. Pot să vă mai spun că deja mai avem și alte loclaități în scenariul roșu și procedura a fost urmată așa cum este prevăzut în ordinul de ministru, dar și în hotărârea de guvern”.

Plan de urgență pentru fiecare Sector al Capitalei

„Astăzi, am venit la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pentru a realiza împreună cu inspectorii școlari generali adjuncți și inspectorii de la fiecare sector un plan de măsuri pentru activitatea didactică desfășurată în sistem online.

Explicația pe care mi-o cereți este prevăzută în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dar și în hotărârea de guvern.

Mai exact, Direcția Sănătate Publică (DSP) București anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București cu privire la rata incidenței.

Dacă rata depășește 3 la mia de locuitori, așa cum suntem în situația aceasta astăzi, Inspectoratul Școlar împreună cu Direcția de Sănătate Publică transmit către Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență propunerea pentru suspendarea temporară a cursurilor, suspendare care va dura 14 zile și care înseamnă că elevii nu vor mai merge fizic la școală, însă învățarea va continua în sistem online.

Cred că a fost o neînțelegere. Prevederile legale sunt clare și, dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat și în alte județe, vom vedea că deciziile au fost luate de Comitetele Județene pentru Situații de Urgență”, a spus ministrul Educației.

Scenariul Roșu, urmat cu strictețe și în alte localități din România

„Pot să vă mai spun că deja mai avem și alte localități în scenariul roșu și procedura a fost urmată așa cum este prevăzut în ordinul de ministru, dar și în hotărârea de guvern.

Noi trebuie să ne raportăm la ceea ce s-a întâmplat ieri: rata a depășit 3 la mia de locuitori, prin urmare propunerea ISMB va fi de suspendare a activităților didactice față în față pentru 14 zile.

Dacă în cadrul Comitetului se va lua o altă decizie, asta trebuie să așteptăm că înțeleg că astăzi la ora 15:00 va fi convocat Comitetul Municipal”, a încheiat Monica Anisie.

Ministerul Educației, prin programul Școala de acasă, a dat către ISMB 8.057 de tablete, care au fost împărtțite către inspectoratele școlare de sector săptămâna trecută. Voi monitoriza astăzi această activitate, voi vedea dacă au ajuns tabletele în unitățile de învățământ, așa cum mi-au raportat inspectorii școlari de sector.

Astăzi cursurile se desfășoară în scenariul 2, hibrid, așa cum a fost și până acum, pentru că este prevăzut tot în ordinul comun: în lipsa hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență se aplică scenariul 2.

Amintim că Prefectul Capitalei a convocat ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență abia pentru luni ora 15.00, la peste 24 de ore de la depășirea pragului de infectări de 3 la mie în București, scrie Edupedu.