Evenimentul Zilei > International > Momeala întinsă pensionarilor iberici! Spania le restrânge accesul la un munte de bani
Momeala întinsă pensionarilor iberici! Spania le restrânge accesul la un munte de bani

Momeala întinsă pensionarilor iberici! Spania le restrânge accesul la un munte de bani

Spania, țară cu una dintre cele mai mari speranțe de viață din Europa, încearcă noi metode pentru o pensionare cât mai târzie a seniorilor săi. Pensia medie se ridică la o cifră frumoasă.

Autorităţile spaniole intenţionează să facă un nou efort pentru a-i încuraja pe angajaţi să iasă la pensie mai târziu, după ce guvernul de la Madrid a ajuns la concluzia că o reformă anterioară a sistemului de pensii a avut un impact limitat până acum, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Spania are una dintre cele mai mari speranţe de viaţă din Europa şi una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate. Bugetul asigurărilor sociale, care a înregistrat anul pierderi de 30 de miliarde de euro, ar urma să fie anul viitor cel mai mare contributor la deficitul public general.

Această ţară este încă în mijlocul unei reforme profunde a sistemului public de pensii, lansată în 2011. Ea va majora treptat vârsta legală de pensionare până la 67 de ani în 2027, de la 65 de ani şi 10 luni în prezent, şi introduce reguli care înăspresc accesul la o pensie completă.

Însă guvernul de la Madrid a ajuns la concluzia că măsurile au avut un impact limitat şi că din ce în ce mai mulţi spanioli profită de portiţele actuale pentru a ieşi mai repede la pensie. Anul trecut aproape 16% din pensionările voluntare au fost anticipate.

Pensia este plafonată la 2.700 euro

După ce a obţinut sprijinul Parlamentului, la finele lunii octombrie, pentru noi reforme, guvernul de la Madrid vrea acum să modifice balanţa dintre penalităţi şi stimulente pentru a-i convinge pe spanioli să decidă, în mod voluntar, să îşi amâne ieşirea la pensie.

Având în vedere că pensia în Spania este plafonată la 2.683 de euro, penalizarea actuală pentru ieșirea anticipată la pensie este insesizabilă pentru cei cu salarii mari. În acelaşi timp, bonusul pentru cei care se pensionează mai târziu este un supliment de doar 3,2% din salariul mediu, comparativ cu 10% în Marea Britanie şi 6% în Germania.

„Zeci de mii de muncitori ies la pensie cu doar câteva luni înainte de a împlini vârsta de 67 de ani, pierzând astfel un bonus suplimentar de 2%”, a declarat un oficial din conducerea Ministerului Securităţii Sociale.

O mare problemă este aceea că multe acorduri colective de muncă nu permit muncitorilor să muncească dincolo de vârsta legală de pensionare. În consecinţă, guvernul vrea să convingă partenerii salariali să elimine această barieră. În plus, începând de anul viitor, Guvernul va reduce povara fiscală pentru planurile de pensii ale companiilor.