De un film tenebros cu o surpriză macabră au avut parte rudele unei familii din județul Vâlcea, care au plâns un alt mort, în locul celui decedat în cutremurul devastator care a avut loc în Italia, în noaptea de 23 spre 24 august 2016. Pe 31 august, familia a jelit la căpătâiul unui sicriu în care credeau că se află Victor Păunescu. Bărbatul de 52 de ani a fost declarat mort, alături de soția sa, Simona, în vârstă de 43 de ani, în urma seismului care a dărâmat imobilele din localitatea Amatrice. Fetele celor doi și cei apropiați au înmormântat creștinește cele două trupuri, venite din Italia în sicrie sigilate, în cadrul unei procesiuni religioase săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți. La două săptămâni după înmormântare, la poarta familiei din satul Dancai, comuna Fârtățești, ajungea, însă, un al treilea sicriu, cel în care se afla, cu adevărat, corpul neînsuflețit al lui Victor Păunescu, după ce autoritățile din Italia l-au identificat după ADN și actele găsite asupra lui, la morga din localitatea Rieti. L-au înhumat, discret, în cimitirul din sat și au mutat coroanele și crucea de la căpătâiul străinului la cel al românului.


FOTO;Soții Simona și Victor PăunescuItalienii nu spun cine este

Dezvăluirea acestei încurcături, preluată de televiziunile din România, a semnalat- o, în premieră, Sergiu Balaban, în Vocea Străzii, un jurnalist român care trăiește în Italia. Tot el a dezvăluit că autoritățile italiene au găsit două trupuri în același pat, la adresa în care locuiau soții Păunescu, în imobilul năruit în urma seismului, și au presupus că sunt soț și soție. Însă, trupul lui Victor Păunescu, originar din județul Hunedoara, a fost găsit, sub dărâmături, după ce au fost trimise în România cele două sicrie. Despre identitatea străinului îngropat în comuna Fârtățești, românii din Amatrice susțin că îl chema sau i se spunea Giussepe. Alții spun că se numea Giovanni. Cert este că, până aseară, autoritățile din Italia și presa din peninsulă nu au dezvăluit identitatea acestuia. Nici măcar dacă este italian sau nu.

Nu s-a cerut, încă, deshumarea necunoscutului

Primarul comunei Fârtățești, Nicolae Voicescu, a declarat, citat de agerpes.ro, că, până în prezent, nu a apărut nicio solicitare din partea autorităților italiene privind repatrierea trupului neînsuflețit al italianului înmormântat în urmă cu o lună în localitate. „Sâmbătă, după prânz, o mașină din Italia a adus sicriul în care se afla trupul neînsuflețit a lui Victor Păunescu. Nu a mai fost dus în curtea familiei, ci direct la cimitir. Slujba de înhumare a fost una discretă. Au fost mutate crucea de lemn și coroanele de flori de la mormântul italianului la noul mormânt din Cimitirul Stalislavi. Familia este destul de supărată. Nu e puțin să primești două lovituri în decurs de doar o lună“, a spus edilul. El a adăugat că autoritățile române au fost înștiințate, săptămâna trecută, că, dintr-o confuzie, în locul lui Victor Păunescu în sicriul trimis la Vâlcea se află un cetățean italian. Confuzia s-ar fi produs din cauza faptului că necunoscutul și cei doi români aveau aceeași adresă de domiciliu, iar cele două cadavre ar fi fost găsite în același loc. Numai că Victor Păunescu, în momentul cutremurului, se afla pe drumul de întoarcere de la serviciu, el fiind găsit ulterior sub dărâmături. La morgă, asupra românului au fost găsite documentele care-i atestau identitatea dar sicriul cu cetățeanul italian fusese trimis în România, a arătat edilul.

Rudele cred că străinul a căzut de la mansardă

Ion Seimeanu, văr cu soții Păunescu, a declarat, pentru adevărul.ro, că Victor era la muncă în momentul în care a avut loc cutremurul. „A plecat de acolo să vadă dacă soția mai trăiește, iar pe stradă s-a prăbușit peste el o clădire. Cel care a fost îngropat aici locuia în același imobil cu verii mei, însă la mansardă. Când a avut loc cutremurul a căzut la etaj, iar autoritățile au crezut se pare că este vorba de Victor Păunescu”, a precizat Ion Seimeanu.

Procedura poate dura șase luni

Soții Păunescu, care aveau două fiice, au locuit în satul Dancai, din comună Fârtățești, până în urmă cu zece ani când au plecat în Italia. La rândul ei, una dintre cele două fiice ale soților Păunescu era plecată cu ei în Italia. A venit în România cu doar o săptămână înainte de producerea cutremurului, a relatat viceprimarul localității, Ilie Epure, citat de presa locală. Victor și Simona lucrau de 11 ani în Italia ca să-și ajute cu bani cele două fiice. Victor era brutar iar Simona îngrijea o bătrână. Ultima oară fuseseră acasă în iulie – ca să-și reînnoiască buletinele. Rudele celor doi spun că, procedural, tot familia Păunescu trebuie să ceară acte de deshumare pentru italian, ca să fie trimis apoi în Peninsulă. Întreaga procedură poate dura și 6 luni.