Propunerea va fi trimisă spre aprobare către Preşedintele României.

Dănuţ Volintiru i-a fost reînnoită delegarea, în luna septembrie a acestui an, în funcţia de şef al Secţiei I din cadrul DNA. De numele lui Volintiru se leagă mai multe scandaluri publice, cel mai recent fiind clasarea dosarului DIPI, care a dus la plecarea din DNA a Florentinei Mirică, apropiată a lui Kovesi.

Dănuţ Volintiru l-a înlocuit pe Gheorghe Popovici, care a fost înlăturat din DNA de Nistor Călin. De altfel, Nistor Călin şi Dănuţ Volintiru au fost respinşi în luna ianuarie la concursul pentru ocuparea unor funcţii de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Volintiru a fost acuzat de-a lungul timpului de diverse abuzuri de către persoane pe care le-a cercetat.

Judecătorul Mircea Moldovan, condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul lui Adamescu, îl acuza în aprilie 2018 pe Volintiru că l-a ameninţat şi că a aplicat metode demne de procurorul „Portocală” de la Ploieşti.

Mai mult, Moldovan a susţinut că Volintiru urma să devină şeful DNA dacă Victor Ponta ajungea preşedinte.

În martie 2018, Sebastian Ghiță susținea că Volintiru este înregistrat șantajând diverse persoane în obținerea de denunțuri. Mai mult, existau informații că în DNA ar fi existat un dosar penal care viza afacerile soției lui Volintiru cu Completul Energetic Oltenia.

Acuzaţii similare a lansat şi Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului Dăncilă, condamnat la 8 ani de închisoare în prima instanţă, într-un dosar instrumentat de Volintiru.

Jurnalista Sorina Matei i-a criticat pe procurorii Nistor Călin şi Dănuţ Volintiru, în noiembrie 2018, pentru felul în care au clasat dosarul DIPI.

„Dacă Volintiru şi Nistor erau procurori de bună credinţă şi voiau cu adevărat să-şi facă meseria de procurori pentru care sunt plătiţi de fraieri, repartizau dosarul altcuiva şi continuau ancheta pentru probarea mafioţeniilor. Că vorbim de fonduri publice. Dar nu, ei l-au închis. Cap coadă. Pentru protecţia lui Tobă şi mai ales pentru protecţia fondurilor operative”, scria Sorina Matei, potrivit dcnews.ro