Mircea Lucescu, aclamat în Marienplatz ca la Hunedoara. Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu

Mircea Lucescu, aclamat în Marienplatz ca la Hunedoara. Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu

Cu o seară înainte de meciul contra reprezentativei Ucrainei, Marienplatz, celebra piață din centrul orașului Munchen, s-a colorat în galben.

Ziua Z. România – Ucraiona, ora 16.00, pe „Fussball Arena”

Au mai rămas câteva ore până la meciul de debut al echipei naționale, partida cu Ucraina, care se va disputa pe „Fussball Arena” din Munchen, același stadion care a găzduit defilarea Germaniei, 5-1 cu Scoția, din meciul de deschidere.

Marienplatz colorată în galben

Cu o seară înainte, Marienplatz, celebra piață din centrul orașului s-a colorat în galben. Mii de români au inundat nu doar piața, ci și străzile din împrejurimi. S-a scandat și s-a cântat ca pe Vatra Luminoasă sau pe Maior Coravu, zonele care duc către „Arena Națională”!

La un moment dat, îmbulzeală la unul dintre colțurile Marienplatz. Se scandează numele lui Mircea Lucescu! Marele antrenor, venit ieri la Munchen alături de nepotul său Matei, băiatul lui Răzvan, a ieșit să facă o mică plimbare. A stat zeci de minute să facă fotografii și să dea autografe fanilor români veniți de peste tot.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost aclamat ca pe vremuri la Hunedoara, unde a construit o echipă, Corvinul, despre care se vorbește și se va vorbi mereu. A și declarat, cândva: „Hunedoara îmi va rămâne cea mai dragă perioadă a carierei mele. Eram jucător-antrenor, eram tânăr, creșteam fotbaliști și mâncam fasole la cantină cu muncitorii de la Combinatul Siderurgic”.

14 ucraineni antrenați sau promovați de „Il Luce”

E dimineață la Munchen. Încerc un telefon la Mircea Lucescu. Răspunde după două țârâituri. „Da, Daniele”. „Bună dimineața. Ce spuneți despre meciul de azi?”. „Mi-e greu având în vedere că echipa noastră națională joacă împotriva unei formații cu 14 jucători în lot care au lucrat sau au fost promovați de mine la Șahtior și Dinamo Kiev”. „Așa mulți?”.

„Exact. Ți-i enumăr fără să stau pe gânduri. Buschan, portarul, Tymcyk, Zabarnâi, și Mykolenko fundași. Apoi Brazko, Sydorciuk, Șaparenko, la mijloc, Tzygankov, Vanat și Yarmolenko, atacanți. Aceștia 10 la Dinamo Kiev. Și alți 4 la Șahtior: Matvyenko, Stepanenko, Zubkov și Malynovski. Sunt o echipă foarte bine articulată.

Familia Pătruț, două zile pe drum pentru România

 

Și vor avea o motivație teribilă, gândindu-se că joacă și pentru cei plecați de acasă din cauza războiului și pentru cei rămași acolo. Stepanenko contează foarte mult la mijloc și sunt puternici pe ambele flancuri cu Mudryk, pe stânga, iar pe partea cealaltă cuplul Tzygankov – Dovbyk sudat la Girona. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să ne temem, ci să fim foarte atenți”.

 

„Și încă ceva. M-a impresionat teribil atmosfera creată de fanii noștri aseară în oraș. O participare extraordinară și sunt convins că în stadion va fi și mai frumos. Din acest punct de vedere, am câștiga meciul cu Ucraina”.

Deșteaptă-te, române” la mii de kilometri depărtare, în Marienplatz

Marele antrenor are dreptate. „Tricolorii” vor fi susținuți după-amiază pe „Allianz Arena”, stadionul pe care joacă una dintre marile echipe ale Europei, de, probabil, cea mai numeroasă galerie pe care România a avut-o la un turneu final. Au venit ai noștri de peste tot, din diaspora și de acasă.

Și-au luat zile libere, și-au chivernisit banii, ca să cânte într-un cor uriaș ”Deșteaptă-te române!”, la mii de kilometri de casă. Familia Pătruț a făcut două zile cu mașina din Tg – Jiu la Munchen. „Am venit mai ales pentru fiul nostru Luca, de 11 ani, drept cadou, joacă și el fotbal la copii, la Luceafărul Tg-Jiu, și pentru că a încheiat clasa a 4-a. Să vadă ce înseamnă atmosfera la un Campionat European”.

Rafael, Marios Dimoulas și tricourile cu numărul 10 al lui Hagi

România nu e iubită numai de români. Băieții ziaristului Dimitris Dimoulas mi-au solicitat dacă pot, două tricouri ale naționalei inscripționate cu numărul 10. „Știm că e numărul lui Hagi”. Rafael și Marios au pozat mândri cu ele, cu atât mai mult când le-am spus că la acest Euro, numărul 10 îl va purta Ianis, băiatul celui mai mare fotbalist român.

Mai sunt câteva ore până la debutul „tricolorilor”. Hai, România!