Mircea Lucescu și Hagi, împreună la Euro după 40 de ani! Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu

Mircea Lucescu și Hagi, împreună la Euro după 40 de ani! Corespondență din Munchen de la Daniel Nanu Sursa foto: Daniel Nanu

Marele antrenor și marele fotbalist au plecat împreună spre Munchen

În urmă cu 40 de ani, România se califica pentru prima dată la un Campionat European de fotbal. Era o formulă grea, cu doar 8 echipe la turneul final. Astăzi sunt 24. Grupa de calificare la Euro 84 a fost infernală. Italia, Cehoslovacia, Suedia, Cipru. Dintre cele 5 echipe, România era creditată cu șansa a 4-a.

 Fuga lui Marcel Răducanu

Italia era campioana mondială, celebrul titlu cucerit la Mondialul din Spania 82. Cu fabuloasa serie de 6 goluri consecutive în faza finală semnate de Paolo Rossi. Noi veneam după ratarea calificării la El Mundial, deși bătusem Anglia la București, 2-1, goluri Marcel Răducanu și Anghel Iordănescu, din penalty, și egal, 0-0, pe Wembley. La București, faimosul gol al lui Răducanu, care a fost scos din toate statisticile, după ce Marcel a fugit în RFG în vara lui 1981. Aceleași statistici, realizate de regimul ceaușist, în care echipa României figura că a evoluat în 10 jucători!

La 37 de ani a bătut Italia, Campioana Lumii

După ratarea calificării s-a declanșat un cutremur la nivelul fotbalului românesc. Ca o soluție de avarie, a fost chemat antrenor al naționalei un tehnician de 36 de ani, care făcuse minuni la o echipă de provincie, Corvinul Hunedoara. Era Mircea Lucescu. A fost numit provizoriu. Dar Lucescu, călit nu doar sub furnalele Hunedoarei, ci și în copilăria lui săracă, de băiat care căra un cărucior de salată pe Dealul Văcăreștilor, a luat hățurile. Continuarea se știe. Lucescu a reușit imposibilul. A calificat România la Euro 84. A bătut Italia la București, 1-0, gol Boloni din pasa lui Balaci, magnifica noapte cu 80.000 de torțe pe fostul „23 August”. Avea 37 de ani.

 Linia Craiova Maxima - Corvinul

În perioada calificărilor a făcut mii de kilometri să descopere și să crească jucători. Cred că a fost marea lui pasiune, pe care a păstrat-o peste tot pe unde a trecut. Hunedoara, Dinamo, Pisa, Brescia, Rapid, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior, Dinamo Kiev... La un meci Steaua- Farul în Ghencea, l-a văzut pe Gheorghe Hagi. Hagi era o mare speranță a fotbalului nostru. Lucescu l-a luat la națională, să crească lângă Balaci, Boloni, Ștefănescu, Klein, Cămătaru și toți ceilalți uriași fotbaliști ai liniei Craiova Maxima – Corvinul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde a ajuns Gică Hagi se știe. A jucat la Euro 84 și la alte 5 turnee finale de Mondiale și Europene pentru Tricolor.

Astăzi, Mircea Lucescu și Gică Hagi ajung împreună în Germania pentru România. La un Campionat European. După 40 de ani.