Evenimentul Zilei > Sport > Mircea Lucescu a devenit campionul Ucrainei. Românul a scris istorie și la Kiev
Mircea Lucescu a devenit campionul Ucrainei. Românul a scris istorie și la Kiev

Mircea Lucescu a devenit campionul Ucrainei. Românul a scris istorie și la Kiev

Mircea Lucescu a devenit din nou campion în Ucraina, de această dată pe banca tehnică a formației Dinamo Kiev, care i-a fost rivală ani de zile.

Mircea Lucescu (75 de ani) a devenit campion al Ucrainei și cu echipa Dinamo Kiev. La primul sezon pe banca tehnică a „alb-albaștrilor”, tehnicianul român a cucerit titlul intern. Duminică, dinamoviștii s-au impus cu scorul de 5-0 în confruntarea cu Inhulets, din etapa a 23-a a campionatului. Illia Zabarnyi 5, Artem Besiedin 14, Viktor Tsygankov 48, 71, Denys Popov 82 au fost marcatorii formației pregătite de „Il Luce”.

Dinamo Kiev câștigase ultimul titlu în sezonul 2015-2016. În vitrina cu trofee, „alb-albaștrii” au așezat cel de-al 29-le trofeu de acest gen. Mircea Lucescu nu a avut și nu are viață ușoară la această formație, în ciuda performanței de azi. El a fost contestat vehement de nucleul dur al galeriei lui Dinamo Kiev. Ultrașii i-au reproșat trecutul de la Șahtior Donețk și atacurile lansate de-a lungul timpului la adresa rivalilor.

Mircea Lucescu, contestat vehement de ultrașii lui Dinamo Kiev

„O să îi cerem să plece și dacă va reuși să câștige Liga Campionilor”. A fost ideea transmisă de contestatarii tehnicianului român, care nu dau impresia că vor să îngroape vreodată securea războiului. Dinamo a adunat 58 de puncte după 23 de etape, în timp ce „minerii” de la Șahtior au strâns 45 de puncte.

Mircea Lucescu a mai câștigat campionatul Ucrainei de opt ori, cu Șahtior, în anii 2005, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014 și 2015. De asemenea, în sezonul 2008 – 2009, el a adus la Donețk trofeul Cupei UFEA.

Patronul Igor Surkis i-a luat apărarea de la începutul stagiunii

„Nu pot să mă împac cu ideea că Mircea Lucescu nu poate fi acceptat de către suporteri. Eu l-am angajat pentru calitățile sale profesionale, restul nu mă interesează. Dacă va avea succes, atunci va merita să fie aplaudat. În caz contrar, lumea poate să vină la mine și să-mi spună ce-l doare. Dar într-o manieră civilizată și în limitele legii. Altfel, putem acționa ca să împiedicăm tevatura care are loc acum,” spunea Igor Surkis, patronul celor de la Dinamo Kiev, la începutul sezonului.