Evenimentul Zilei > International > Ministrul turc de Interne către Europa: ”Ce să fac eu cu teroristul vostru?”
Ministrul turc de Interne către Europa: ”Ce să fac eu cu teroristul vostru?”

Ministrul turc de Interne către Europa: ”Ce să fac eu cu teroristul vostru?”

Turcia amenință că va trimite înapoi  pe continent pe luptătorii ISIS europeni capturați în Siria, oficialii de la Ankara critivcând din nou Europa că ”încearcă să se spele pe mâini de acestă problemă”.

Între 2011 și 2016 se estimează că un număr de 5.000 de europeni s-au alăturat mișcării ISIS, iar doar o parte dintre ei au fost capturați.

Până acum ofivialii europeni nu au dat o rezoluție în cazul cazul militanților ISIS și a familiilor acestora care vor să se întoarcă. Țări precum Franţa şi Marea Britanie au refuzat categoric să-i primească înapoi pe militanți, făcând excepţie doar în cazul copiilor acestora.

Forțele turce au capturat mai mulți jihadiști care evadaseră în timpul incursiunii de luna trecută în nord-estul Siriei. ”Îi mai ținem o vreme sub supraveghere, apoi îi trimitem în ţările lor de origine, a spus ministrul turc de interne, Suleyman Soylu. Turcia nu este hotel pentru membrii Daesh (ISIS, n.red.). Nu putem accepta așa ceva. Avem acorduri cu toate aceste țări, iar în acorduri scrie să îi trimitem înapoi. Au adoptat însă o nouă metodă, retragerea cetățeniei. Spun ”le-am retras cetățenia, descurcați-vă!”. Pentru noi este inacceptabil. O spun foarte clar că este și iresponsabil. Ce să fac eu cu teroristul vostru?”

Sursa: Digi24