În Bulgaria, ministrul mediului, Neno Dimov, a fost arestat în legătură cu criza apei de la Pernik şi importul de deşeuri potenţial toxice din Italia şi alte ţări europene şi africane. Procuratura a făcut percheziţii. Opoziţia pregăteşte o moţiune de cenzură pe această temă, iar la Pernik, un oraş cu 100 de mii de locuitori, la 30 de km de Sofia, au loc proteste civice.

Apa potabilă insuficientă în mai multe oraşe din Bulgaria, inclusiv în oraşe mari, unde alimentarea cu apă este raţionalizată şi calitatea aerului au dus la nemulţumiri manifestate în stradă, transmite corespondentul RRA Petio Petkov.

Echipele Procuraturii specializate anticorupţie conduse de noul procuror şef, Ivan Gheşev, au efectuat percheziţii şi au confiscat documente în Ministerul Mediului. Ministrul Dimov a fost adus la Procuratură pentru a depune mărturii. Mai târziu, s-a anunţat arestarea sa pe o perioadă de 24 de ore, care a fost prelungită pe termen nelimitat.

La cererea primului ministru, Dimov a demisionat, fiind acuzat de proasta gestionare. El este anchetat în legătură cu criza apei la Pernik, la care mai târziu a fost adăugat importul de deşeuri din Italia şi alte ţări.

Printre cei anchetaţi se află fostul primar al Pernikului, Ziara Terovska, şi prefectul regiunii, Irina Sokolova. Dimov a devenit ministru la propunerea partenerului mai mic la guvernare – Coaliţia Patrioţii Uniţi – constituită acum din Partidul VMRO şi din FSN. În calitate de director al Institutului pentru Politici de Dreapta, el a devenit cunoscut prin afirmaţia că încălzirea globală reprezintă o manipulare.

Viceprim-ministru şi ministru al apărării, Kara Kaceanov, lider al VMRO, a definit acţiunile Procuraturii drept o execuţie publică. Reacţia sa este un indiciu pentru apariţia de probleme între partenerii la guvernare.

Ministrul mediului a fost supus în ultimele luni unor critici din partea opoziţiei şi societăţii civile, pentru absenţa unor măsuri reale împotriva poluării aerului, la Sofia, şi construcţia de hoteluri în parcuri naturale, pe litoral şi în Munţii Vitoşa şi Pirin.

El a enumerat semnale despre reducerea sub un sfert din volum a apei în lacul de acumulare Studena şi a permis folosirea sa n continuare de către Combinatul Siderurgic Stomana.

Procurorul şef a declarat că în septembrie a fost clar că apa pentru Pernik se va epuiza până la finele anului. Situaţia acum este tragică – a spus Gheşev. Din opoziţie au definit demiterea ministrului şi acţiunile mediatizate ale Procuraturii drept o încercare de a fi evitate proteste la Pernik, Sofia şi în oraşele unde sunt stocate deşeuri de import.

Pentru a dezamorsa un protest naţional al transportatorilor, ce urma să aibă loc luni, primul ministru Borisov a acceptat astăzi toate cererile acestora.