Evenimentul Zilei > Social > Scutirea de la plata asigurărilor de sănătate. Beneficiarii vor fi donatorii de celule stem care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut
Scutirea de la plata asigurărilor de sănătate. Beneficiarii vor fi donatorii de celule stem care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut

Scutirea de la plata asigurărilor de sănătate. Beneficiarii vor fi donatorii de celule stem care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut

Ministerul Sănătății vrea să încurajeze donarea de celule stem hematopoietice prin introducerea donatorilor în categoriile de persoane care beneficiază de asigurare în sistemul public de sănătate, fără plata contribuției. Propunerea este realizată potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului ce va modifica Legea Sănătății.

UPDATE:

Precizare

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind scutirea de la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani a donatorilor de celule stem hematopoietice, precizăm următoarele:

Noile modificări la Legea nr. 95/20026 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut . Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

Este o facilitate creată pentru persoanele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hematopoietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării serviciilor medicale, în caz de nevoie.

Știre inițială…

În aceeași ordonanță, mai există o schimbare importantă. Este vorba de persoanele neasigurate. El ar putea să poată beneficia de aproape aceleași servicii la medicul de familie, ca și persoanele care au asigurare de sănătate. Pentru a avea acces la asistența medicală primară, peste două milioane de români vor trebui să se înscrie sau să se reînscrie pe lista unui medic.

Pentru mulți dintre pacienții diagnosticați cu cancer de sânge, singura șansă de supraviețuire este un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre ei găsesc un astfel de donator în familie. Așadar, ceilalți își pun speranța în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din toată lumea. Din 2013, și țara noastră are Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Totuși, numărul potențialilor donatori care s-au înscris în acest registru rămâne mic. În prezent, numărul lor ajunge la circa 85.000 de oameni.

Ministerul Sănătății a pus recent în dezbatere publică o ordonanță de guvern care va modifica Legea 95/2006 privind reforma în sistemul sănătății. Una dintre schimbările aduse legislației actuale are în vedere încurajarea românilor să devină potențiali donatori de celule stem hematopoietice.

Asigurat pe 10 ani de la donare

Donatorii vor fi introduși pe lista categoriilor care au statutul de asigurat. Astfel, ei nu vor mai plăti la Fondul asigurărilor de sănătate. Proiectul de OG stabilește două categorii de persoane care pot beneficia de această facilitate. Prima este reprezentată de donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit și care vor fi asigurați în sistemul public „pentru o perioadă de 10 ani de la donare”.

În același timp, „donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificați ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare și monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse” sunt a doua categorie de persoane eliminate de plata contribuțiilor.

Modificarea legii va avea în rândul populației un impact mare din punct de vedere al luării hotărârii de donare a celulelor stem hematopoietice. Astfel, donatorii vor beneficia de o protecție legală și socială în ceea ce privește asigurarea socială. Măsura propusă este una de sporire a încrederii în sistemul medical. Ea vine și pe fondul unor eventuale instabilități economice și sociale, au explicat inițiatorii proiectului.

Armonizarea legislației naționale cu dispozițiile Uniunii Europene

Prin această măsură se asigură și armonizarea legislației naționale cu dispozițiile privind donarea și transplantul de organe din Rezoluția Parlamentului European (2010). Documentul Parlamentului European susține că „donatorii în viață ar trebui să fie tratați conform celor mai înalte standarde medicale, fără să fie supuși vreunei sarcini financiare în cazul în care se confruntă cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiune, insuficiență renală și consecințele acestora, care sunt eventual cauzate de transplant, fără să își piardă din venituri în urma transplantului și evitând orice problemă medicală; donatorii ar trebui protejați împotriva discriminării în sistemul social”.

În prezent, legislația din România privind donarea de organe, țesuturi și celule de origine umană prevede că „donatorul va fi scutit de plata spitalizării/ spitalizărilor aferente donării, precum și a costurilor aferente controalelor medicale periodice postdonare”. De asemenea, donatorul va avea parte de controalele medicale periodice obligatorii care se vor realiza la o lună, trei luni, șase luni și un an postdonare. Ulterior, controalele vor avea loc la nevoie justificată. Este important de știut că aceste prevederi legale nu sunt aplicabile în cazul în care donatorul nu are calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări de sănătate.

Celulele stem hematopoietice sunt considerate componentele de bază ale vieții. Ele sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Ele sunt recoltate de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă și sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum: leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Servicii noi pentru 2 milioane de neasigurați

O altă schimbare importantă propusă de Ministerul Sănătății vizează modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate. Acest pachet va fi completat cu serviciile medicale acordate de medicii de familie. Așadar, persoanele neasigurate vor putea beneficia de asistență medicală primară în cabinetele medicilor de familie.

Pentru ca neasigurații să aibă parte de aceste servicii vor trebui să să se înscrie, începând cu data publicării actului normativ, pe lista unui medic de familie. De asemenea, neasigurații care sunt înscriși deja pe lista unui medic de familie „se reînscriu pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales”. Cel puțin două milioane de persoane se află în această situație, potrivit estimărilor ministerului. Costurile suplimentare vor fi suportate printr-un acord încheiat de către statul român cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, suma împrumutată fiind de 75.000.000 euro, notează Jurnalul.ro.