Evenimentul Zilei > Social > Persoanele neasigurate vor beneficia de serviciile medicilor de familie. Proiect de modificare a legii sănătății
Persoanele neasigurate vor beneficia de serviciile medicilor de familie. Proiect de modificare a legii sănătății

Persoanele neasigurate vor beneficia de serviciile medicilor de familie. Proiect de modificare a legii sănătății

Persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de sănătate vor putea beneficia de asistență medicală primară în cabinetele medicilor de familie. Măsura este prevăzută într-un proiect de act nromativ pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Documentul prevede mai multe modificări ce vizează pachetul minimal de servicii acordate persoanelor neasigurate.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care intenționează să modifice actuala lege a sănătății. Între altele se propune modificarea pachetului minimal de servicii medicale de care beneficiază persoanele neasigurate. Pe lângă ceea ce primesc acum, această categorie socială va putea beneficia de asistenţa medicală primară și în cabinetele medicilor de familie.

Viitoarea ordonanță va modifica Legea nr. 95/2006, prin care este reglementat pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat și nu plătesc aceste contribuții la asigurări de sănătate. Potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de ordonanță se dorește o „alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate”.

Mai exact, în cazul persoanelor care nu sunt asigurate în sistemul public de sănătate, serviciile medicale de asistența medicală primară vor fi aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază. Excepție vor face serviciile adiționale şi o parte din activităţile de suport. Aceste servicii vor fi stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.

Prevederile proiectului pentru persoanele neasigurate

Proiectul de act normativ, prevede că pentru a beneficia de noile servicii medicale, persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public vor trebui să se înscrie, la data intrării în vigoare a măsurii, pe lista unui medic de familie. De asemenea, persoanele neasigurate, înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie, fie ca pacienți pe lista aceluiași medic, fie pe lista altuia, în mod liber ales, după cum scrie în proiect.

„Astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”, se mai arată în nota de fundamentare.

În prezent, conform Legii nr 95/2006, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal. Potrivit reglementărilor în vigoare, pachetul minimal cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic. De asemenea, femeile neasigurate beneficiază de monitorizarea evoluției sarcinii, de servicii de planificare familială, de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară, conform avocatnet.ro.