Celulele stem, aliat esențial în lupta împotriva cancerului

Celulele stem, aliat esențial în lupta împotriva cancerului

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările UE, după bolile cardiovasculare, cu o medie de 2,2 milioane de decese pe an, potrivit OMS. În cazul copiilor sub 1 an, acesta este principala cauză, conform unui studiu publicat de Parlamentul European. Datele mai arată și faptul că mai mult de 70% dintre cazurile de cancer diagnosticate în rândul copiilor pot fi vindecate cu ajutorul terapiilor moderne. Pentru mulți dintre pacienții oncologici, tratamentele pe bază de celule stem pot reprezenta o nouă șansă la viață.

Diferite tipuri de celule stem se regăsesc în placentă și în sângele și țesutul cordonului ombilical, și pot fi recoltate la naștere. La nivelul placentei sunt cele mai multe, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Acestea sunt folosite în cadrul terapiilor a peste 80 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, diverse forme de cancer și boli ce afectează măduva osoasă. Spre exemplu, în cazul leucemiei, celulele stem pot fi folosite pentru a regenera măduva osoasă sănătoasă, acestea stimulând creșterea de celule noi ale măduvei și restabilind echilibrul sistemului imunitar.

“Unele tipuri de celule T regăsite la nivelul placentei sunt folosite în tratamentele imunitare, în oncologie. Este bine cunoscut, la nivelul comunității științifice, că celulele din placentă au proprietăți imunoregulatoare mult mai bune decât cele din cordonul ombilical.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celulele din placentă sunt mult mai potente în ceea ce privește tratamentele contra bolilor autoimune sau cancerului, deoarece stimulează sistemul imunitar, fără să fie raportate efecte adverse, pe termen scurt sau lung.”, declară Dr. Nils Thoennissen, specialist internațional în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă. Medicul face parte din echipa de specialiști ai grupului Cord Blood Center, cea mai mare bancă de celule stem și singura care oferă servicii de recoltare, procesare și stocare a placentei de pe teritoriul României.

Transplantul poate fi autolog, ceea ce înseamnă că pacientul va primi propriul sânge ombilical, sau alogenic, ceea ce înseamnă că va primi din partea unui donator compatibil, din aceeași familie. Șansele fraților cu aceiași părinți de a fi compatibili din acest punct de vedere, cel puțin parțial, sunt de 50%, un procent de 2 ori mai mare decât în cazul părinților.

Probele biologice ce conțin cea mai complexă gamă de celule pot fi recoltate doar la naștere, astfel fiind o ocazie unică. Numărul crescut de celule și diversitatea tipurilor cresc șansele de reușită ale tratamentului, după cum dovedesc mai multe cercetări medicale.

Procedura de recoltare, care are loc după naștere, este nedureroasă și nu implică niciun risc pentru mamă și bebeluș. Odată colectate, probele sunt transmise către laborator, acolo unde trec printr-o procesare complexă, iar mai apoi criogenate. Pentru a asigura calitatea, produsele biologice sunt răcite cu ajutorul azotului până la temperatura de aproximativ -180 de grade Celsius. Datorită acestui proces, probele își pot păstra calitatea timp de decenii, reiese dintr-un studiu realizat de către Dr. Hal Broxmeyer, unul dintre cei mai renumiți cercetători din domeniu.

“Imediat cum kit-ul cu probe ajunge ȋn laborator, componentele sunt procesate și stocate separat. Urmează ciclul de criogenare, ce presupune răcirea controlată și treptată, timp de 80 de minute, de la 4 la -196 de grade Celsius. Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața, susține Lavinia Tarba, medic șef de laborator, CBC România. (P)