Liga Campionilor este numele celei mai profitabile afaceri din fotbal, iar steliștii cunosc foarte bine fenomenul. Gigi Becali (medalion) a rămas în 2013 cu un profit de peste 12 milioane de euro, în primul rând, datorită participării „roș-albaștrilor” în grupele prestigioasei competițiii.

Din Champions League vin minimum 12 milioane de euro

Dacă se vor califica pentru al doilea sezon consecutiv în Ligă, „militarii” vor bifa cea de-a opta prezență din istorie. Motivația este suficient de puternică și gravitează în jurul banilor. Gigi Becali a promis bonusuri generoase pentru o nouă performanță, mai ales că pătrunderea în grupe echivalează cu venituri minime de 12 milioane de euro, banii venind de la UEFA.

Astfel, jucători ca Alex Chipciu, Lukas Szukala, Adi Popa, Claudiu Keșeru sau Fernando Varela pot să-și umfle conturile cu câte 125.000 de euro. 100.000 de euro s-ar datora calificării în Liga Campionilor, iar 25.000 de euro ar reprezenta banii cuveniți pentru câștigarea celui deal 25-lea titlu intern din istoria clubului. Și ceilalți jucători care au pus umărul la victoria din stagiunea precedentă ar încasa între 70-90.000 de euro.

Titlul ar rămâne neplătit

Pentru mulți dintre fotbaliștii Stelei, sumele echivalează cu un salariu pe o perioadă de un an.

La finalul meciului cu Aktobe, Alexandru Chipciu, marcatorul primului gol, a vorbit tranșant despre aspectul financiar și a spus că perspectiva câștigării acestor prime îi motivează suficient de mult pe steliști, mai ales că e vorba și despre bonusul ce trebuie plătit pentru câștigarea Ligii I.

„Vreau să ajungem în grupele Champions League, ca să ne luăm și noi prima pentru campionat, pentru că altfel rămânem doar cu acele câteva prime pentru câteva victorii”, a spus jucătorul echipei din Ghencea.

Au fost cazuri când bonusurile au fost diminuate

În ultimii ani, steliștii au avut promise de mai multe ori prime substanțiale, pentru jocuri-cheie disputate în cupele europene. Gigi Becali nu și-a ținut mereu promisiunea și au fost cazuri în care „militarii” au rămas cu buza umflată, pentru că au încasat mai puțini bani. Primul caz s-a petrecut după calificarea istorică obținută în 2005, în „șaisprezecimile” Cupei UEFA, în partida cu Valencia. După meciul-tur, pierdut cu 0-2, Becali a promis câte 100.000 de euro, „de căciulă”, în cazul unui succes.

Steliștii i-au eliminat pe „lilieci”, dar nu au primit decât 20.000 de euro fiecare. Situații asemănătoare au mai apărut după calificările în grupele Ligii Campionilor, în 2007 și 2008, la finalul „dublelor” cu BATE Borisov (Belarus) și Galatasaray Istanbul (Turcia).