Evenimentul Zilei > International > Militari israelieni sunt supravegheați cu ajutorul unei aplicaţii pentru fitness. O nouă modalitate de spionaj
Militari israelieni sunt supravegheați cu ajutorul unei aplicaţii pentru fitness. O nouă modalitate de spionaj

Militari israelieni sunt supravegheați cu ajutorul unei aplicaţii pentru fitness. O nouă modalitate de spionaj

Mai mulți agenți s-au folosit de aplicaţia de fitness Strava pentru a spiona membrii ai armatei israeliene, urmărindu-le mişcările în bazele secrete. Aceștia au fost supravegheați în fiecare moment.

Agenţi neidentificaţi au folosit aplicaţia de fitness Strava pentru a spiona membri ai armatei israeliene. Aceștia au aflat tot ce făceau într-un timp foarte scurt.

Prin plasarea unor „segmente” de alergare false în interiorul bazelor militare, operaţiunea – a cărei afiliere nu a fost descoperită – a reuşit să urmărească persoanele care făceau exerciţii fizice în bazele respective, chiar şi pe cele care au aplicat cele mai puternice setări de confidenţialitate posibile ale contului.

Un utilizator care alerga într-o bază ultrasecretă a fost verificat cu ajutorul aplciatiei şi în alte baze militare, dar şi în străinătate.

„Am contactat forţele de securitate israeliene de îndată ce am luat cunoştinţă de această breşă de securitate. După ce a primit aprobarea forţelor de securitate de a continua, FakeReporter a contactat Strava, iar aceştia au format o echipă de specialişti pentru a rezolva problema”, a declarat directorul executiv al grupului, Achiya Schatz.

Spionaj prin ajutorul aplicației de fitness

Instrumentele de urmărire ale aplicației Strava sunt concepute pentru a permite oricui să definească şi să concureze pe „segmente”, secţiuni scurte ale unei curse de alergare sau de ciclism. Utilizatorii pot defini un segment după ce îl încarcă din aplicaţia Strava, dar pot încărca şi înregistrări GPS de la alte produse sau servicii.

Strava nu poate să descopere aceste trasee, ci să afle informații ajutorul datelor GPS, ceea ce înseamnă că utilizatorul nu trebuie să fie efectiv în locaţia respectivă. Cu toate astea, mulți au folosit aplicația pentru a trișa în mai multe competiții sportive.

Un utilizator anonim, a cărui locaţie a fost indicată ca fiind „Boston, Massachusetts”, a creat o serie de segmente false într-o serie de unităţi militare din Israel, inclusiv avanposturi ale agenţiilor de informaţii şi baze foarte sigure despre care se crede că sunt asociate cu programul nuclear.

Informaţiile despre segmentele pot fi aflate chiar daca sunt ascunse. Nu este prima dată când funcţiile de urmărire ale aplicaţiei Strava au stârnit îngrijorări legate de securitate. În 2018, aplicaţia Strava a dezvăluit locaţiile bazelor militare din întreaga lume, inclusiv cele americane din Siria, iar multe persoane au inceput să o folosească în alte scopuri, potrivit The Guardian.