Evenimentul Zilei > Monden > Mikis Theodoraki, cel mai mare compozitor grec din istorie, a murit. A compus coloana sonoră pentru „Zorba Grecul”. VIDEO
Mikis Theodoraki, cel mai mare compozitor grec din istorie, a murit. A compus coloana sonoră pentru „Zorba Grecul”. VIDEO

Mikis Theodoraki, cel mai mare compozitor grec din istorie, a murit. A compus coloana sonoră pentru „Zorba Grecul”. VIDEO

Mikis Theodorakis, cel mai de prestigiu compozitor grec din istorie, a cărui muzică a emoționat generații întregi, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la Atena.

Lumea artei e în doliu. Compozitorul Mikis Theodorakis, celebru pentru operele sale, a murit la vârsta de 96 de ani, relatează greekreporter. A scris peste 1.000 de cântece, printre care și coloanele sonore pentru filmele Zorba the Greek (1964), Z (1969) și Serpico (1973).

Este autorul „Trilogiei Mauthausen”, cunoscută și sub denumirea „Balada lui Mauthause”, considerată cea mai frumoasă lucrare muzicală despre Holocaust și probabil cea mai bună lucrare a lui Theodorakis. Este considerat în Grecia ca fiind cel mai bun compozitor. Mikis Theodorakis a primit Premiul Lenin internațional „pentru întărirea păcii între popoare”.

Cel mai mare compozitor grec din istorie a murit

Mikis Theodorakis a fost spitalizat în anul 2019 la clinica privată Iatriko Kentro, într-o suburbie din nordul capitalei, după ce suferise de probleme cardiace. Compozitorul a scris probabil cea mai cunoscută piesă de muzică grecească, coloana sonoră a filmului „Zorba Grecul”.

Mikis Theodorakis a compus un număr impresionant de lucrări muzicale – atât muzica simfonică, cât și muzica populară grecească, care a reprezentat cea mai puternică sursă de inspirație pentru artist. Operele muzicale populare l-au făcut celebru în întreaga lume.

Abilitatea sa de a compune muzică plină de emoție a fost, probabil, cel mai bine prezentată în compoziția „Balada de la Mauthausen”. Compoziția a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai frumoase piese muzicale scrise vreodată despre Holocaust.

Cum a transformat Mikis Theodorakis tortura în artă

Moștenirea pe care incomparabilul Theodorakis o lasă în urmă nu reprezintă doar munca celui mai mare compozitor grec din toate timpurile, ci și cea a unui umanitar vizionar. Început ca socialist, în ultimii ani a încercat să unească tot poporul grec, indiferent de apartenența sa politică.

Mikis Theodorakis a reușit să transforme dificultățile și tortura în adevărate opere de artă. Compozitorul a fost întemnițat și exilat pentru convingerile sale, chiar și după ce a fost aclamat ca și compozitor. Viața personală a lui Theodorakis a devenit parte a istoriei muzicale a națiunii grecești. Activismul politic al artistului este inseparabil de compozițiile sale.