Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cititor de serviciu. Prietenul mai tânăr al lui Zorba Grecul
Cititor de serviciu. Prietenul mai tânăr al lui Zorba Grecul

Cititor de serviciu. Prietenul mai tânăr al lui Zorba Grecul

★★★★ Nikos Kazantzakis, Raport către El Greco, text complet, cuvânt înainte de Eleni N. Kazantzaki, trad. din neogreacă de Alexandra Medrea-Danciu, Bucureşti, Ed. Humanitas, 2012

Este vorba de ultima carte, cu valoare testamentară, a marelui scriitor grec Nikos Kazanthakis, cunoscut în mod special ca autor al romanului "Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas" (după care s-a turnat filmul "Zorba Grecul" cu Anthony Quinn în rolul principal). Romanul putea fi intitulat şi "Raport către Dumnezeu", întrucât scriitorul i se adresează lui El Greco ca unei instanţe supreme, povestindu-i cum şi-a trăit viaţa şi ce sacrificii a făcut pentru a lăsa ceva în urma lui pe Pământ.
Kazantzakis vorbeşte pe larg de spre oamenii care au contribuit la formarea sa: Homer, Budda, Nietzsche, Bergson şi Zorbas (care a existat în realitate, nu este doar un personaj de roman). Surprinzător este faptul că scriitorul îl aşează alături de mari scriitori şi gânditori pe Zorbas, un om simplu. "Primul – explică Nikos Kazantzakis – a fost pentru mine ochiul paşnic, strălucitor ca discul soarelui care luminează universul cu strălucirea sa mântuitoare; Buddha, ochiul tenebros şi insondabil în care lumea se cufundă şi se eliberează; Bergson m-a scăpat de câteva chestiuni filosofice insolvabile, care m-au chinuit în anii primei tinereţi; Nietzsche m-a îmbogăţit cu noi nelinişti şi m-a învăţat să prefac nenorocul, amărăciunea şi incertitudinea în mândrie; Zorbas m-a învăţat să iubesc viaţa şi să nu mă tem de moarte."
Cartea (de 500 de pagini) nu se situează la cel mai înalt nivel literar atins de Kazantzakis. Scriind despre el însuşi, la persoana întâi, prozatorul nu găseşte totdeauna tonul potrivit. În mod frecvent devine patetic, impresionat până la lacrimi de propria-i soartă. Totuşi, ştiind că "raportul către El Greco" reprezintă confesiunea ultimă a unui mare scriitor, îl citim cu interes, iar la sfârşit nu regretăm că l-am citit.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: