Mâine începe Recensământul Populației și Locuințelor 2024

Mâine începe Recensământul Populației și Locuințelor 2024 recensamant / Sursa Foto: Arhiva EVZ

În parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău a avut loc evenimentul de lansare a unei acțiuni de amploare națională - Recensământul Populației și Locuințelor 2024 (RPL).

Cum începe recensământul

„Vă îndemn să răspundeți la întrebările celor peste 4000 de recenzori, care în această perioadă vor bate la ușile din toată țara, și să încurajați familia, prietenii și vecinii să facă același lucru.

Nu putem merge înainte până când nu decidem cu toții, ca o familie, care sunt prioritățile noastre”, a declarat premierul Dorin Recean la evenimentul de lansare a recensământului.

Un moment important pentru Republica Moldova

Dirctorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a declarat că „pentru populație, toți cei care vor fi vizitați în următoarele sâptâmâni de către recenzorii noștri, că datele oferite la recensământ vor fi utilizate, în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui cetățean”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recensământul populației

Sursa foto:gov.md

„Uniunea Europeană înțelege rolul critic pe care îl joacă recensământul populației și al locuințelor în conturarea unor politici eficiente. Încurajez toți cetățenii să participe activ la recensământ, să dedice timp și un pic de efort pentru acest exercițiu statistic extrem de important. La fel, îndemn oamenii să se informeze din surse sigure despre recensământ, ca să nu cadă pradă dezinformării” a spus, la rândul său, șeful delegației UE, Jānis Mažeiks.

Iar Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA Moldova a declarat că „în Republica Moldova, UNFPA cu susținerea Uniunii Europene este un partener de încredere al Biroului Național de Statistică, oferind suport esențial pentru realizarea acestui exercițiu vital. Prin abordarea demografică conform mandatului UNFPA, acest Recensământ este o componentă esențială în asigurarea că politicile și programele de dezvoltare sunt adaptate la realitățile și nevoile populației, promovând astfel o dezvoltare sustenabilă și incluzivă”.

Recensământul Populației și Locuințelor 2024

Reamintim că Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se va desfășura în perioada 8 aprilie - 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.