Recensământul populației și locuințelor. Participarea este obligatorie, datele sunt confidențiale

Recensământul populației și locuințelor. Participarea este obligatorie, datele sunt confidențiale Sursa foto: Arhiva EVZ

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se va desfășura în perioada 8 aprilie -7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că recensământul reprezintă o acțiune națională, care se organizează o dată la 10 ani. El a reamintit că ultimul recensământ în Republica Moldova a avut aloc în anul 2014. ”De ce se face recensământul? Scopul este de a obține datele statistice privind populația, dar și locuințele țării. Responsabili vor vizita locuințele din întreaga republică și vor înregistra răspunsurile cetățenilor la întrebările care sunt în chestionar”, a explicat Daniel Vodă.

Recensământul populației și locuințelor 2024

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că recenzorii vor fi îmbrăcați în uniformă specială, acordată de Biroul Național de Statistică. Ei vor colecta de la cetățeni date precum anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupație și alte aspecte importante. Totodată, în cadrul recensământului, oamenii vor fi întrebați și despre locuințele în care trăiesc. Despre dotarea acestora cu sisteme de canalizare, aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața, materiale de construcții și altele.

Recensământul populației și locuințelor

Sursa foto: BNS

„Din capul mesei vreau să punctez că aceste date vor fi utilizate de către responsabilii de la BNS și, în niciun caz, nu sunt partajate în cazul de față cu alte, de exemplu, instituții de stat. Stimați conaționali, aceste date nu sunt folosite decât pentru recensământ.

Necesitatea este ca datele colectate să stea la baza proiectelor de dezvoltare din fiecare localitate. Astfel, participând la acest recensământ, sunt ajutate autoritățile centrale și locale să planifice mai bine politicile publice și înțelegea necesităților fiecărei localități”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de ipn.md.

Populația  trebuie să ofere răspunsuri corecte și complete la întrebări

Astfel, recensământul va oferi răspunsuri la întrebări precum:

Cum va fi distribuit bugetul la nivel local?

Câte școli, grădinițe, creșe sau câte locuri de muncă trebuie planificate în anumite regiuni?

Unde trebuie construite spitale regionale sau puncte de servicii de urgență?

„Este un exercițiu național care ajută autoritățile să planifice mai bine politicile. Dacă este obligatoriu sau opțional – fiecare are obligația să participe la recensământ. Și să ofere răspunsuri corecte și complete la întrebări”, a mai spus Daniel Vodă.

Sâmbătă, 6 aprilie, în Scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va avea loc evenimentul de lansare a Recensământului Populației și Locuințelor 2024 ,,Deschidem ușa pentru Recensământ: Comunitate, Transparență, Participare”.