Tiraspolul înfruntă Chișinăul: Blochează desfășurarea recensământului în mai multe localități

Tiraspolul înfruntă Chișinăul: Blochează desfășurarea recensământului în mai multe localități Tiraspol / Sursa foto: Wikipedia

Recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova va începe pe 8 aprilie și se va desfășura pe o durată de trei luni, până pe 7 iulie. Colectarea informațiilor se va realiza atât prin intermediul recenzării directe a persoanelor, cât și prin obținerea datelor din surse administrative sau private. După încheierea procesului de recensământ, Biroul Național de Statistică va stabili perioada de desfășurare a anchetei postrecenzare, având ca scop evaluarea acoperirii și preciziei datelor colectate.

„Recensământul are ca obiectiv furnizarea de informații de interes public referitoare la populația rezidentă și locuințele din Republica Moldova. Aceste date vor fi utilizate pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri”, se arată în Proiectul de Hotărâre aprobat de Guvern.

Tiraspolul ignoră Chișinăul

Biroul pentru Reintegrare din Republica Moldova a transmis, însă, că Tiraspolul blochează recensământul în Corjova și alte localități din raionul Dubăsari.

Recensământul populației și locuințelor

Sursa foto: BNS

”Dat fiind faptul că în perioada 08 aprilie-07 iulie 2024 în Republica Moldova se va desfășura recensământul populației și locuințelor, la solicitarea Biroului Național de Statistică, prin canalele de interacțiune Chișinău-Tiraspol s-a asigurat coordonarea aspectelor de facilitare a accesului și de obținere a garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul com. Corjova și altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale”, se arată într-un comunicat al Biroului de Integrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului”

Autoritățile de la Chișinău au mai precizat că aceste coordonări au fost necesare pentru a evita incidente și situații de criză pe teren, în contextul în care este vizat un perimetru amplasat după infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului, unde organele naționale competente se află în imposibilitatea de a asigura măsuri prompte de securitate și de menținere a ordinii publice.

”Cu regret, atât reprezentantul politic de la Tiraspol cât și delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au comunicat un refuz categoric în privința asigurării accesului și oferirii garanțiilor de securitate, au calificat ca fiind provocatoare inițiativa Chișinăului și au politizat-o excesiv, precum și au insistat pe abținerea de la acest proces în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune. Aceste reacții încă o dată denotă că Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului și să manifeste abordări de confruntare permanentă cu autoritățile de la Chișinău”, se mai arată în comunicatul Biroului de Integrare.