Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru marinari: „Mulțumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile Ucrainei”
Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru marinari: „Mulțumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile Ucrainei”

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru marinari: „Mulțumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile Ucrainei”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis cu prilejul Zilei Marinei că va sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului, derularea programelor de modernizare a Armatei şi Forţelor Navale, mulțumind totodată marinarilor pentru tot ceea ce fac pentru ca „ţara noastră să rămână principalul stat care sprijină exporturile şi importurile Ucrainei”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.

„Aţi dovedit, în nenumărate rânduri, capacitatea acestui popor de a da oameni curajoşi şi performanţi, capabili să înfrunte vicisitudinile mării şi ale vieţii de marinar. Aţi reprezentat cu profesionalism şi onoare ţara în cadrul tuturor misiunilor încredinţate peste hotare şi de fiecare dată, la întoarcerea în ţară, aţi putut raporta cu mândrie: Misiune îndeplinită!

Mulţumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile şi importurile Ucrainei, greu încercată în război, prin Portul Constanţa şi alte facilităţi portuare şi prin tranzitul bunurilor pe teritoriul ţării noastre, direct sau prin Republica Moldova. Ne-am asumat o sarcină în care Forţelor Navale Române le revine un rol important de a-şi demonstra măiestria şi capacitatea de cooperare cu aliaţii pentru a atinge dezideratele”, se arată în mesajul transmis de premier marinarilor.

Nicolae Ciucă, despre semnificația pe care o are Ziua Marinei pentru români

Premierul Nicolae Ciucă a mai transmis că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.

„Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe şi în continuă evoluţie, este vitală pentru garantarea securităţii noastre, a tuturor. Prin misiunile îndeplinite cu succes, România contribuie la asigurarea libertăţii de navigaţie, libertăţii comerţului şi circulaţiei în Marea Neagră şi la siguranţa traficului naval, dovedind capacitatea ţării noastre de a fi un furnizor de securitate şi garant al stabilităţii in regiunea extinsă a Mării Negre şi în bazinul mediteranean”, se arată în mesajul premierului.

Ciucă, despre participarea României în cadrul structurilor de securitate ale NATO şi Uniunii Europene

Premierul a vorbit şi despre programele de modernizare ale Armatei Române spunând că se va accelera procesul de implementare în urma angajării României faţă de NATO şi UE.

„Conflictul din apropierea graniţelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Perioada recentă a consfinţit accelerarea procesului de modernizare a Forţelor Navale atât pentru a răspunde cerinţelor ce revin acestei importante categorii de forţe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE, cât şi pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internaţional.

Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României şi Forţelor Navale Române. Forţele Navale ale României continuă tradiţia înaintaşilor acţionând în interesul naţiunii şi pentru garantarea siguranţei graniţelor, securitatea fluvială şi maritimă şi dezvoltarea relaţiilor complexe militaro-diplomatice la Marea Neagră şi pretutindeni unde statul român îşi află interesul geostrategic”, se mai arată în mesajul transmis de Nicolae Ciucă.

Premierul, despre contextul dificil pe care îl traversăm în regiunea Mării Negre

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit și despre contextul dificil pe care-l traversăm în regiunea Marea Neagră fiind graniță cu Ucraina, țară aflată de război.

„În contextul dificil pe care îl traversăm, regiunea Mării Negre a devenit zonă de interes strategic a NATO, prin noul Concept Strategic al Alianței adoptat la summitul de la Madrid, în timp ce Congresul Statelor Unite a luat în dezbatere noua lege bipartizană ce consacră Strategia SUA pentru Marea Neagră. Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe și în continuă evoluție, este vitală pentru garantarea securității noastre, a tuturor. Prin misiunile îndeplinite cu succes, Romania contribuie la asigurarea libertății de navigație, libertății comerțului și circulației în Marea Neagră și la siguranța traficului naval, dovedind capacitatea țării noastre de a fi un furnizor de securitate și garant al stabilității in regiunea extinsă a Mării Negre”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.