Evenimentul Zilei > Social > Ziua Marinei 2022. Președintele Klaus Iohannis a confirmat participarea la ceremonie
Ziua Marinei 2022. Președintele Klaus Iohannis a confirmat participarea la ceremonie

Ziua Marinei 2022. Președintele Klaus Iohannis a confirmat participarea la ceremonie

Ziua Marinei este celebrată an de an pe data de 15 august, chiar de Sfânta Maria. În urmă cu puțin timp, Administrația Prezidențială a confirmat participarea lui Klaus Iohannis „la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române”, în Portul Militar Constanța, unde va susține și o alocuțiune. Weekendul prelungit va fi plin de evenimente culturale dedicate publicului larg.

Administrația Prezidențială a publicat în urmă cu puțin timp Agenda Președintelui, prin care confirmă prezența lui Klaus Iohannis la evenimentele din 15 august 2022, când este celebrată Ziua Marinei. În acest an Marina Română a ajuns la cea de-a 210-a aniversare.

Municipiul Constanța va găzdui în acest weekend mai multe evenimente dedicate Zilei Marinei. Pe lângă evenimentele dedicate marinarilor, Primăria Constanței a anunțat și o serie de manifestații culturale.

Manifestațiile pentru Ziua Marinei din portul militar Constanța vor debuta pe 15 august 2022, la ora 10.00 cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare. În timpul acestui ceremonial, va fi intonat Imnul Național al României și vor fi trase 21 de salve de tun.

În program este trecută și oficierea serviciului religios, urmat de cuvântul de bun venit al șefului Statului Major al Forțelor Navale. Următorii care vor susține alocuțiuni vor fi persoanele oficiale, printre care și președintele Klaus Iohannis. După discursuri, oficialii vor vizita nava-școală „Mircea” și se va consemna momentul în Cartea de Onoare a renumitului velier.

Ziua Marinei 2022. Programul complet al activităților

Activități cu ocazia Zilei Marinei vor avea loc și în Portul Tomis, în intervalul 10.00 – 13.00 și 17.00 – 20.00. Evenimentele trecute pe listă cuprind expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner. Cei pasionați de marină, pot trăi o experiență unică, trăind tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

„Marinarii militari vor desfăşura duminică, 14 august, la Monumentul Marinarilor Români (Crucea Marinarilor) din Constanţa, o ceremonie militară şi religioasă, pentru a aduce un omagiu marinarilor care îşi dorm somnul de veci în adâncurile mărilor şi oceanelor, iar de la ora 17.00 până la ora 21.00, vor fi prezenţi în Portul Tomis, cu o expoziţie de tehnică militară, cu standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi cu un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA – World of Warships / War Gaming Europe”, se arată în comunicatul Forţelor Navale Române.

Printre evenimente se numără și o prezentare a ținutelor militare de epocă, organizată de Asociația Tradiția Militară. În cadrul acesteia, Agenția „Loski” va prezenta colecția vestimentară „Cruise”, cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

Pe 15 august vor avea loc și două spectacole de artificii. Primul va fi la ora 13.00, iar al doilea va fi în timpul spectacolului „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Ziua Marinei 2022 se va încheia într-un mod inedit, fiind organizată o retragere cu torțe. Aceasta va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.