Evenimentul Zilei > Social > Mesajul lui Klaus Iohannis despre noaptea de Înviere. Ce restricții vor mai fi
Mesajul lui Klaus Iohannis despre noaptea de Înviere. Ce restricții vor mai fi

Mesajul lui Klaus Iohannis despre noaptea de Înviere. Ce restricții vor mai fi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere pentru credincioșii care doresc să participe la slujbele religioase.

În noaptea de Înviere nu vor fi restricții suplimentare ci, dimpotrivă, o parte dintre cele aflate în vigoare vor fi suspendate. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis cu prilejul vizitei la centrul mobil de vaccinare de la Afumați, județul Ilfov.

Klaus Iohannis a precizat că restricţiile de circulaţie, în acea noapte, vor fi ridicate pentru ca oamenii să poată participa la slujbele de Paşte.

„În noaptea de înviere restriciţiile de circulaţie se ridică. Aşadar creştinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui declaraţii pe proprie răspundere. Biserica va organiza slujba aşa cum e datina. Nu ne amestecăm în felul în care e organizată slujba la biserică. Stim că o parte de slujbă se tine afară, apoi creştinii vor lua Paştele şi eu îmi doresc ca totul să se desfăşoare în linişte şi bună rânduială”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, care este în vigoare, nu va fi modificată.

„Aceste lucruri sunt prevăzut în hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă care e în vigoare şi nu vor exista modificări. Nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere, dimpotrivă vor fi mai puţine restricţii pentru că ne dorim ca oamenii să vină la biserică”, a mai adăugat Klaus Iohannis, după vizita de la centrul mobil de vaccinare din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov.

Ce prevede hotărârea de guvern

Guvernul a aprobat, pe 8 aprilie, hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile. Măsura a intrat în vigoare începând cu data de 13 aprilie și a stabilit o serie de măsuri ce vor fi aplicate în perioada sărbătorilor de Paște.

Este prelungită circulaţia în perioada 1 mai – 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 05.00, pentru ca oamenii să poată participa la slujba de Înviere. Magazinele vor fi deschise până la ora 20.00, în Vinerea Mare, iar nu până la ora 18.00.

Şi în perioada 8 mai – 9 mai, persoanele pot circula între ora 20.00 – 05.00 pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan. Actul normative mai prevede ca staţiunile de pe litoral să fie deschise, cu respectarea regulilor în vigoare, însă la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte.

Recomandările Sfântului Sinod

Pe de altă parte, Sfântul Sinod a făcut o serie de recomandări pentru organizarea slujbelor de Florii şi de Paşte. Astfel, se cere respectarea tuturor normelor sanitare, distanţare, calcularea numărului maxim de persoane care pot intra în biserică şi cât mai mulţi voluntari care să se asigure că toate aceste lucruri vor fi respectate.

Se recomandă organizarea mai multor locuri pentru distribuirea Sfintelor Paşti, dar şi adaptarea programului slujbelor din Săptămâna Mare în localităţile unde circulaţia este restricționată după ora 20.00. Procesiunile de Florii se recomandă să fie ţinute cu o zi înainte, acolo unde este obiceiul, de către fiecare biserică, doar cu credincioşii din parohie.