Evenimentul Zilei > Social > Surse. Care vor fi regulile de Înviere. Până când vom sta la Biserică
Surse. Care vor fi regulile de Înviere. Până când vom sta la Biserică

Surse. Care vor fi regulile de Înviere. Până când vom sta la Biserică

Premierul Florin Cîțu a avut miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. În urma discuțiilor s-a stabilit ca în noaptea de Înviere să fie permisă circulația persoanelor în afara locuinței până la ora 2. 

Premierul Florin Cîțu a avut miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. În urma discuțiilor s-a stabilit ca în noaptea de Înviere să fie permisă circulația persoanelor în afara locuinței până la ora 2, relatează Digi 24 .

Sărbătorile Pascale se apropie cu repeziciune

Consultările purtate au avut la bază incertitudinile generale privind modul în care se vor desfășura în acest an Sărbătorile Pascale. Credincioșii creștini, indiferent de confesiune, se găsesc în această perioadă în Postul Paștelui, unul dintre cele mai importante și înălțătoare momente spirituale culturale ale Europei creștine.

Românii au fost în general foarte preocupați de modul în care se vor oficia Sărbătorile Pascale și de modul în care vor putea participa la acestea, în special la momentul luării Luminii din noaptea de Înviere. Anul trecut, din cauza crizei coronavirus, Sărbătorile Pascale s-au sărbătorit fără posibilitatea credincioșilor de a lua parte la slujba de Înviere.

Măsura se va aplica atât de Paștele Catolic, cât și de Paștele Ortodox

Măsura ar urma să se aplice atât pentru Paștele Catolic, cât și pentru Paștele Ortodox, s-a transmis de la nivel guvernamental.

Se mai precizează însă că participarea la slujbă se va face cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. Sursele participante la discuțiile de marți au convenit în acest sens.

Discuțiile purtate au avut loc multidisciplinar. La discuțiile cu reprezentanții cultelor religioase au mai participat vicepremierul Kelemen Hunor, șeful DSU Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.

Pentru moment, măsurile convenite sunt îmbucurătoare și se speră într-o sărbătorire a Sărbătorilor Pascale cât mai apropiată de normalitate. Doar o evoluție negativă spectaculoasă a infecției cu COVID-19 ar putea aduce măsuri mai severe în pragul Paștelui.