Evenimentul ZileiEVZ SpecialIohannis i-a convocat în ședință pe liderii partidelor din coaliţie. Ce soluții are președintele

Iohannis i-a convocat în ședință pe liderii partidelor din coaliţie. Ce soluții are președintele

Iohannis i-a convocat în ședință pe liderii partidelor din coaliţie. Ce soluții are președintele
Președintele a invitat liderii tuturor partidelor din coaliție pentru a identifica o soluție pentru grava criză politică generată de demiterea ministrului Sănătății.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, joi, la discuţii pe liderii formaţiunilor din Coaliţiei de guvernare, pentru a media confloctul dintre PNL şi USR PLUS în urma demiterii ministrului Vlad Voiculescu şi a secretarului de stat Andreea Moldovan de către premierul Cîţu, potrivit Antena 3.

Președinte-mediator. Iohannis va „arbitra” scandalul din coaliţie

Vicepremierul Dan Barna, preşedintele USR, a anunţat, miercuri, după demiterile de la Ministerul Sănătăţii, că premierul Florin Cîţu nu mai bucură de susţinerea alianței USR-PLUS.  Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind revocarea din funcție a lui Voiculescu a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Deputat USR: Continuăm împreună, dar fără Cîţu. Vrem o opțiune mai bună

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a declarat că formațiunea sa politică va decide un mandat pentru discuțiile de la Cotroceni cu preşedintele Iohannis. Poziția generală la nivelul USR este aceea că partidul este dispus să continue participarea la coaliția de guvernământ, însă cu un alt premier decât Florin Cîţu.

„Opinia noastră este că putem continua împreună fără premierul Cîţu. Vrem de la PNL o opţiune mai bună de premier, matur din punct de vedere politic, care să trateze echitabil partenerii din coaliţie şi să ducă povara guvernării în această perioadă dificilă. Domnul Cîţu şi-a arătat limitele”, a spus deputatul USR.

Ce variante există pentru criza de la Ministerul Sănătăţii

Potrivit legii, Codul Administrativ îi acordă premierului timp de 5 zile să desemneze un succesor al ministrului revocat, odată ce revocarea a devenit oficială prin semnarea, de către preşedinte, a decretului de revocare, publicat în Monitorul Oficial.

Preşedintele trebuie să îl numească în funcţie pe noul ministru în termen de 10 zile.  Însă la vârful Ministerului Sănătăţii situația este complicată, căci înainte de a fi revocat, Vlad Voiculescu nu şi-a delegat dreptul de semnătură unuia dintre secretarii de stat din minister.

O variantă ce ar putea fi discutată la medierea de joi, cu preşedintele Iohannis, ar fi aceea ca premierul Cîţu să îşi asume interimatul. Însă, câtă vreme USR PLUS a anunţat că nu îl mai susţine pe Cîţu, această variantă pare puțin posibilă. În sfârșit, există şi posibilitatea ca portofoliul Sănătăţii să fie preluat de unul dintre membrii USR-PLUS din Guvern. Vicepremierul Barna a anunţat însă că nu va prelua acest portofoliu. De asemenea, dacă reuşesc să concilieze problema premierului, PNL şi USR PLUS ar putea face un schimb de portofolii.

Citește și Exclusiv. Cîțu poate prelua sănătatea. PNL și Klaus Iohannis îl susțin în continuare în fruntea Guvernului


Accesează: