Evenimentul ZileiActualitateBREXIT a ajuns în România. Klaus Iohannis a semnat documentul

BREXIT a ajuns în România. Klaus Iohannis a semnat documentul

BREXIT a ajuns în România. Klaus Iohannis a semnat documentul
Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, o lege care vine să clarifice unul dintre multele aspecte creată după mult mediatizatul Brexit.

Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat, luni, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 204/2020 privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în materie de reglementare a dreptului de intrare şi şedere pe teritoriul României.

Lege promulgată de președintele Klaus Iohannis

Potrivit unui amendament, care modifică alineatul (2) al articolului 9, „împotriva refuzului eliberării permisului de şedere temporară se poate înainta acţiune la instanţa de contencios administrativ competentă, în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei de către Inspectoratul General pentru Imigrări.”

„Peste 800.000 de cetăţeni români s-au înregistrat în sistemul britanic, fiind cea de-a doua cea mai numeroasă comunitate din Marea Britanie”

Daniela Gîtman, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, spunea că, prin acordul de retragere din UE, Marea Britanie a agreat menţinerea drepturilor de care beneficiau cetăţenii europeni, inclusiv cetăţenii romani aflaţi în Regatul Unit anterior retragerii din Uniune, instituind în acest sens un sistem de înregistrare.

„Până la acest moment, peste 800.000 de cetăţeni români s-au înregistrat în sistemul britanic, fiind cea de-a doua cea mai numeroasă comunitate din Marea Britanie, după Polonia. Pe cale de reciprocitate şi România trebuie să asigure menţinerea drepturilor de care beneficiază cetăţenii britanici aflaţi în ţara noastră până la 31 decembrie 2020 şi după această dată.

Acest proiect de lege urmăreşte stabilirea în dreptul intern a sistemului de înregistrare aplicabil celor aproximativ 3.000 de cetăţeni britanici rezidenţi, astfel încât aceştia să-şi menţină drepturile dobândite atunci când Regatul Unit era încă membră a Uniunii Europene. De asemenea, cuprinde dispoziţii care reglementează acordarea vizei de intrare în România membrilor de familie a cetăţenilor britanici beneficiari ai articolului 50 din Tratatul de funcţionare al UE care se alătură acestora ulterior încheierii perioadei de tranziţie”. Afirma Daniel Gîtman, secretar de stat în MAE.


Accesează: