Evenimentul ZileiPoliticaCine apără decizia Andreei Moldovan. Dan Barna: „E un ordin tehnic, necesar”

Cine apără decizia Andreei Moldovan. Dan Barna: „E un ordin tehnic, necesar”

Cine apără decizia Andreei Moldovan. Dan Barna: „E un ordin tehnic, necesar”
Noul ordin al Ministerului Sănătății, prin care sunt stabilite noi criterii pentru evaluarea riscului epidemiologic într-o localitate este menit să aducă noi clarificări.

Ordinul prin care sunt stabilite noile criterii de carantinare este necesar și firesc. Vicepremierul Dan Barna susține că noile relementări clarifică o serie de indicatori vagi utilizați la evaluarea riscurilor epidemiologice în lo.

Ordinul Ministerului Sănătăţii a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial și stabilește criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2. Noile reglementări stau la baza instituirii carantinei zonale în localitățile în care nivelul de infectare este foarte ridicat.

„Este un ordin firesc, fără îndoială, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior care stabilea criteriile în funcţie de care într-o localitate sau alta se iau măsurile acestea de restricţie, ordinul respectiv avea câţiva indicatori foarte vagi: calitatea îngrijirii medicale, rezilienţa pacienţilor”, a precizat Dan Barna.

Vicepremierul a exemplificat cu situația de la Timișoara unde reglementările anterioare au provocat confuzie în rândul autorităților. Iar acest lucru a dus la o situație de conflict între primar și președintele Consiliului Județean.

„Erau total aleatorii acele criterii, fapt care a făcut posibilă situaţia de la Timişoara. Ştiţi ce s-a întâmplat la Timişoara: că e carantină, dar de fapt nu e carantină, că sunt cifrele mai mari, dar hai să zicem că sunt mai mici. Şi s-a creat acolo o întreagă emoţie, cu un «fight» (luptă, n.r.) public. (…) Modificările de acum stabilesc indicatori foarte clari legaţi de numărul de testări, numărul de cazuri de la ATI, numărul de decese, încurajează testarea”, a precizat liderul USR într-un intervenție la TVR.

Dan Barna a precizat că asemenea confuzii vor fi evitate pe viitor datorită noului ordin, care conține o serie de criterii obiective.

„Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative să îţi dai seama dacă o localitate sau alta este în risc de a se lua o măsură de restricţie sau alta. „, a mai spus vicepremierul Dan Barna.

Ce prevede noul ordin al Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a introdus noi criterii pentru carantinarea localităților, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit documentului, nivelul de testare Covid-19 devine criteriul principal alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Numărul testelor de coronavirus, efectuate în ultimele 7 zile, alături de rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile și gradul de ocupare a paturilor ATI din județul respectiv sunt alți factori luați în calcul la stabilirea restricțiilor.

În funcție de aceste criterii se stabilește un punctaj în baza căruia se iau decizii legate de introducerea carantinei.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte. Restul localităților vor fi carantinate dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Citește și: 

București, în carantină de Paște? Document exploziv, publicat în Monitorul Oficial

Haos total după ce s-a aflat că București poate intra în carantină. Nimeni nu știe, toți îl acceptă. Document


Accesează: